VS publiceert op 22 mei 2018 een lijst met Chinese producten die vallen onder hogere importheffing

De regering van Amerika regering heeft een lijst gepubliceerd waarop ruim 1.300 Chinese producten staan die waarschijnlijk in aanmerking zullen komen voor een verhoging in de invoertarieven. De invoertarieven voor de producten op de lijst zullen waarschijnlijk met 25 procent worden verhoogd.

De producten die op de lijst staan zijn heel divers. Een groot deel van de producten behoren tot hightech en techniek. Daarnaast worden de invoerheffingen voor verschillende componenten zoals halfgeleiders ook verhoogd. Voor medische producten zoals protheses en pacemakers zullen de importtarieven waarschijnlijk ook omhoog gaan als ze uit China komen. Daarnaast zullen ook de importtarieven voor bepaalde grondstoffen voor medicijnen worden verhoogd. Hierbij kun je denken aan grondstoffen zoals als insuline en medicijnen zoals antidepressiva op. De totale waarde van de verhoging van de importtarieven bedraagt ongeveer 50 miljard dollar.

De Amerikaanse regering geeft aan dat de verhoging van de importtarieven wordt doorgevoerd omdat China patenten van Amerikaanse bedrijven zou hebben gestolen. De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer gaf een reactie op het besluit, daarin zei hij het volgende: “dit niveau is passend, zowel met het oog op de geschatte schade voor de Amerikaanse economie en om de eliminatie te bereiken van China’s schadelijke handelingen, politiek en praktijken”. De lijst met producenten uit China die voor de importheffing in aanmerking komen is nog niet definitief. De lijst zal tot 22 mei nog gewijzigd kunnen worden. Tot die periode is er namelijk een inspraakprocedure.