Particulieren kunnen btw terugvragen over zonnepanelen die in 2013 of eerder zijn aangekocht

Particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft in 2013 of daarvoor kunnen hierover btw terugvragen. Dit werd dinsdag 3 april bekend gemaakt door staatssecretaris Menno Snel van Financiën. De minister heeft aangegeven dat de particulieren een aangifte krijgen voor de periode waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Er hoeft maar één keer een btw-aangifte te worden gedaan aldus de minister.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie had in de zomer van 2013 bepaald dat particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden als btw-ondernemer kunnen worden beschouwd. Door deze beslissing kunnen particulieren de btw op de aankoop en de installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Het is dan echter wel belangrijk dat de particulieren zich hebben laten registreren als btw-ondernemer. In eerste in instantie werd er in Nederland aangegeven dat er een uiterste termijn was voor mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft.

Deze mensen moesten binnen vijf jaar na het kalenderjaar van de aankoop en installatie van zonnepanelen een aanvraag voor btw-teruggave indienen. In december 2017 werd echter door de Hoge Raad aangegeven dat er geen wettelijke termijn is bepaald voor het indienen van de teruggave van de btw. Door deze uitspraak is het ook mogelijk voor consumenten om geld terug te vragen voor zonnepanelen die eerder zijn aangeschaft.