Thuisaccu’s zijn in opkomst door toename zonnepanelen bij particulieren in 2018

Zonnepanelen zijn steeds populairder in Nederland. Veel particulieren en bedrijven kiezen er voor om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van een aanpassing in de meterkast waardoor de piekstroom die kan worden opgewekt met zonnepanelen op warme, zonnige dagen kan worden teruggeleverd aan het energienet. Daarbij maakt een zogenaamde slimme meter inzichtelijk hoeveel duurzame stroom daadwerkelijk is teruggeleverd.

Opslaan van energie
Het opslaan van duurzaam opgewekte elektrische stroom, oftewel elektrische energie uit hernieuwbare energiebronnen is niet gebruikelijk in Nederland. Toch zal hier in de toekomst waarschijnlijk verandering in komen. De kans is groot dat huishoudens zullen worden voorzien van grote accu’s waarin de elektrische energie die opgewekt is met zonnepanelen (en andere duurzame energiebronnen) kan worden opgeslagen.

Zonnepanelen
De populariteit van zonnepanelen is groot maar thuisaccu’s zijn nog niet zo populair. Veel mensen lever het overschot aan elektrische stroom dat kan worden opgewekt met zonnepanelen terug aan het energienet. Daarvoor krijgen ze een korting op de energierekening. Voor het terugleveren van stroom krijgen particulieren met zonnepanelen dezelfde prijs als de prijs die ze zouden betalen als ze elektrische stroom van het energienet zouden afnemen. Zo maken particulieren extra gebruik van het energienet zonder ervoor te betalen dat is niet helemaal eerlijk. De netbeheerders moeten er voor zorgen dat de elektrische stroom van de particulier met zonnepanelen elders terecht komt.

Toekomst
Als er veel woningen zijn met zonnepanelen en er zijn meerdere dagen waarop de zon volop schijnt dan komt er toch een overschot aan hernieuwbare elektrische energie op het energienet. Het wordt in de toekomst steeds belangrijker dat woningen zelfvoorzienend worden op het gebied van energie. Om dat te verwezenlijken zijn accu’s nodig met een grote opslagcapaciteit. Als een woning teveel elektrische energie opwekt voor het dagelijkse gebruik dan kan dit overschot worden opgeslagen om te worden gebruikt in een periode dat de zonnepanelen minder rendement opbrengen. De thuisaccu zal daardoor in de toekomst belangrijker worden.