VDL bouwt in 2016 en 2017 mee aan reuzenrad in New York

VDL bouwt mee aan een 190 meter hoog reuzenrad dat bestemd is voor New York. Het industrieconcern VDL is gevestigd in Eindhoven en heeft met dit project een miljoenenklus binnengehaald. In totaal gaat VDL 36 capsules maken voor het reuzenrad in New York. Dit enorme reuzenrad wordt ook wel het New York Wheel genoemd en wordt  gebouwd op Staten Island. De totale order heeft een waarde van meer dan 20 miljoen euro. Het is de bedoeling dat VDL de capsules in 2017 levert.

Omvang van capsules
De capsules voor het reuzenrad hebben een lengte van ongeveer tien meter en hebben eivorm. Per stuk wegen de capsules ongeveer 26 ton en er moeten veertig mensen in geplaatst kunnen worden. Een aantal van de capsules worden extra luxe ingericht en worden voorzien van een  bar- en dinergelegenheid. Een rit in het New York Wheel zal ongeveer 40 minuten duren.

Mammoet-Starneth
Het ontwerp van het New York Wheel is afkomstig van reuzenradspecialist Mammoet-Starneth. Deze organisatie is tevens verantwoordelijk voor de inkoop en de installatie van de wielcomponenten van het reuzenrad. Ook de ingebruikname van het rad wordt door Mammoet-Starneth geregeld. Daardoor vormt VDL slechts één partij die voor Mammoet-Starneth gaat werken.

VDL Steelweld
Het bedrijf VDL is enorm groot. Daarom is een specifiek onderdeel binnen de VDL Groep aangewezen om het project voor het reuzenrad uit te voeren. Dit onderdeel is VDL Steelweld in Breda. VDL Steelweld is de hoofdaannemer van het project. De assemblage van de onderdelen van de capsules zal ook binnen dit bedrijfspand in Breda plaatsvinden. Naast VDL Steelweld zijn er ook andere divisies betrokken. Hierbij kan men denken aan VDL Technics in Boxtel en VDL Lasindustrie in Eindhoven.

Reactie van Technisch Werken
Dit is weer een mooie opsteker voor Nederland. Het is altijd goed om te horen als Nederlandse bedrijven bij precieuze projecten worden ingeschakeld. Binnen het Nederlandse bedrijfsleven is voldoende kwaliteit te vinden en dat moet wereldwijd bekend worden gemaakt. Het vergroten van de naamsbekendheid van Nederlandse bedrijven bij precieuze projecten zorgt er voor dat er in de toekomst nog meer projecten door Nederlandse bedrijven worden uitgevoerd en dat verstevigd onze economie. Bovendien  zorgt dit er ook voor dat Nederland voortdurend een impuls geeft aan de innovatie van haar technieken. Nederland moet technologisch voorop blijven lopen om projecten te kunnen blijven binnenhalen.