Volkswagen populairste import-occasionmerk in Nederland in 2015

Het Duitse automerk Mercedes-Benz behoorde de laatste jaren tot het populairste import-automerk onder Nederlandse bedrijven. Inmiddels is  Mercedes-Benz niet meer het populairste merk onder importauto’s. In plaats daarvan staat het Duitse automerk Volkswagen op nummer één.

Het merk Mercedes-Benz staat nu op de tweede plaats. Op de derde plaats staat het Japanse automerk Toyota. Deze gegevens werden op donderdag 24 maart 2016 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS heeft haar berichtgeving gebaseerd op basis van RDW-cijfers.

Import-occasions
In totaal werden er in 2015 meer dan 22.000 Volkswagens ingevoerd in Nederland. Dit is een stijging van ongeveer 88 procent ten opzichte van 2010. Daarnaast werden ongeveer 10.000 auto’s van het merk Mercedes-Bens ingevoerd in Nederland. Ten opzichte van 2010 is het aantal geïmporteerde auto’s een derde verminderd.

Het is verder opvallend dat de ingevoerde wagens van Mercedes-Benz gemiddeld wat ouder zijn dan de Volkswagens die ingevoerd worden. Importoccasions van Mercedes-Benz zijn gemiddeld 7 jaar oud en importoccasions van Volkswagen zijn gemiddeld 6 jaar oud als ze worden ingevoerd in Nederland. Over het algemeen is de leeftijd van ingevoerde auto’s over de afgelopen 5 jaar afgenomen. In 2010 lag de gemiddelde leeftijd van auto’s die naar Nederland werden geïmporteerd nog op tien jaar. In 2015 is dit gedaald naar een gemiddelde leeftijd van 6,2 jaar.

Import tweedehands auto’s stijgt
Het gaat goed met de import van tweehands personenauto’s naar Nederland. In totaal is de import toegenomen met ongeveer zestig procent in de afgelopen vijf jaar. In 2015 werden er bijna 150.000 wagens geïmporteerd. In 2010 was er nog sprake van in importaantal van 92.000. Hieruit blijkt de enorme toename.

Reactie van Technisch Werken
De autoverkoop zit in Nederland nog niet in de lift. In 2015 werden meer nieuwe auto’s verkocht maar dat was puur vanwege het voornemen van het kabinet om de bijtellingsregels in januari 2016 aan te passen. Daarom hadden veel potentiële autokopers hun aankopen vervroegd. Dit heeft onvermijdelijk tot een dip geleid in de autoverkoop van 2016. Voor dit jaar wordt daarom ook een dip verwacht in de verkoop van auto’s. Desondanks neemt de import van tweedehands auto’s naar Nederland toe.