Vaste doppen aan plastic flessen vanaf zomer 2024

Inmiddels is het aantal plastic flessen en blikjes dat wordt ingeleverd gestegen. De maatregelen met betrekking tot statiegeld hebben effect. Toch is het effect nog niet groot genoeg. Er moeten meer inzamelpunten komen voor blikjes en flesjes. Daarnaast moet er ook voor gezorgd worden dat de doppen van plastic flessen op de juiste manier worden weggegooid. Vaak komt het voor dat de flesjes keurig worden ingeleverd terwijl de doppen in afvalbakken verdwijnen of zelfs in de natuur belanden. Dat vind de EU een slechte zaak.

Doppen aan flesjes vast

Daarom moeten plastic flessen in de toekomst een dop hebben die aan de fles vast blijft zitten. Als de fles dan wordt ingeleverd zal de dop ook daarbij worden ingeleverd. Dat zorgt er voor dat er meer plastic op de juiste manier kan worden gerecycled. Sommige bedrijven hebben al doppen die bevestigd zijn aan de drinkfles of aan een pak drinken. Zo kan er een eenvoudige constructie worden gemaakt waarmee de dop doormiddel van een ringetje aan de opening van de fles blijft hangen. Deze toepassing kom je nu al tegen in de schappen van de winkels. De slimme oplossing zorgt er voor dat de dop aan de fles blijft tenzij iemand echt met veel kracht de dop los van de fles wil trekken.

Het plastic zwerfafval vormt één van de problemen waar de Europese Unie een oplossing voor wil hebben. Voor 2030 moet het plastic zwerfafval worden beperkt en moet de recycling van plastic afval eenvoudiger worden gemaakt. Om die doelstelling te behalen zal de EU vanaf juli 2024 alle fabrikanten binnen de gehele EU verplichten om aangehechte flessendoppen toe te passen. Een aantal fabrikanten is hier al mee bezig en vele andere fabrikanten zullen hun voorbeeld moeten volgen.