Wat zijn praktische ICT vaardigheden?

ICT staat voor Informatie- en Communicatietechnologie. Dat maakt duidelijk dat iemand met ICT vaardigheden moet kunnen werken met apparatuur en programma’s die behoren tot het verwerken van (digitale) informatie en het gebruiken van technologie waarmee gecommuniceerd kan worden. Als men ICT vaardigheden vanuit praktisch oogpunt benaderd dan gaat het hierbij om het gebruiken van digitale apparatuur. Dit kan bijvoorbeeld een pc, laptop, smartphone, tablet of andere vorm van digitale apparatuur zijn. Op deze verschillende elektronische producten zit software geïnstalleerd. Een persoon met praktische ICT vaardigheden kan deze elektronica goed gebruiken en kan ook de apps functioneel gebruiken. Hierbij kun je denken aan het communiceren met deze apparatuur. Daarnaast kan iemand die ICT vaardig is ook goed overweg met programma’s die worden gebruikt voor tekstverwerken, het bouwen van presentaties, audio en video programma’s.

ICT vaardig of ICT-er

Iemand met ICT vaardigheden hoeft overigens nog niet een ICT-er of IT-er te zijn. Dat zijn namelijk mensen die hun beroep hebben gemaakt van ICT. Deze personen kunnen bijvoorbeeld niet alleen digitale programma’s gebruiken maar ook opbouwen, vormgeven en programmeren. Daarnaast kunnen ICT-ers ook goed overweg met besturingstemen. Zo kunnen ze applicaties en programma’s met elkaar laten communiceren. Ze zijn in staat om complete netwerken tussen computers aan te leggen en te beheren. Daarnaast kunnen ICT-ers ook problemen oplossen in apperatuur zowel in de software als in de hardware. Dat maakt deze mensen gespecialiseerd op het gebied van ICT. Iemand die ICT vaardig is zal daarom de hulp kunnen inroepen van een ICT-er die gespecialiseerd is in ICT. Iemand die ICT vaardig is kan goed overweg met de digitale technologie in de maatschappij maar is geen ICT specialist.