Piet Fortuin wordt de nieuwe voorzitter van de Vakcentrale CNV. Hij volgt de huidige voorzitter Arend van Wijngaarden op die aan het begin van 2020 gaat vertrekken vanwege pensioen. Fortuin wordt door Van Wijngaarden “een gepassioneerde vakbondsman in hart en nieren” genoemd. Door Van Wijngaarden worden een aantal belangrijke onderwerpen genoemd waar de komende voorzitter speerpunten van kan maken. Het onderwerp lage lonen is volgens de scheidend voorzitter belangrijk maar ook de hoge werkdruk.
Ook de “doorgeschoten flexibilisering” is een belangrijk aspect waar de vakbond de komende tijd aandacht aan moet besteden volgens Van Wijngaarden. Fortuin heeft aangegeven dat hij zich sterk zal maken om het tij te keren ten gunste van de werknemers met betrekking tot de hiervoor genoemde onderwerpen. De nieuwe CNV-voorzitter had het in een toelichting over de “huidige gekte op de arbeidsmarkt”. Door de flexibilisering zou er een nieuwe onderklasse ontstaan op de arbeidsmarkt. Dit zou een klasse zijn die volgens de nieuwe voorzitter niet weten hoe ze het eind van de maand zouden moeten halen. De nieuwe voorzitter vermoed dat er ongeveer twee miljoen mensen in Nederland tot deze klasse zouden behoren.
Reactie van technischwerken.nl
Ook de nieuwe voorzitter ziet de flexibilisering op de arbeidsmarkt als een bedreiging. Dit neemt echter niet weg dat veel werknemers flexibilisering juist als een gewenste factor zien. Doormiddel van flexibilisering is de arbeidsmarkt niet alleen voor werkgevers maar ook voor werknemers flexibeler geworden. Werknemers kunnen namelijk ook bij verschillende bedrijven aan de slag gaan en als ze een goed cv hebben is de kans op werk enorm groot. Denk hierbij aan alle werknemers die in de techniek aan de slag zijn. Het aanbod aan vacatures is zo groot dat de flexibele arbeidskrachten van project naar project kunnen overstappen en daarbij dikwijls ook in salaris op vooruit gaan. Flexibilisering zou moeten worden omarmd door de vakbonden.