Slim laden als oplossing voor elektrisch rijden

De komende tijd zal het aantal elektrische auto’s in Nederland alleen maar toenemen. Dat zorgt er voor dat er goed moet worden nagedacht over de laadinfrastructuur voor deze voertuigen. Alle elektrische voertuigen die aan het verkeer deel nemen moeten verspreid over Nederland opgeladen kunnen worden. Dat stelt niet alleen eisen aan de verspreiding van oplaadpunten maar ook aan het elektriciteitsnet.

Slim laden zou volgen netbeheerders in Nederland een belangrijke oplossing kunnen vormen voor dit vraagstuk. Doormiddel van slim laden wordt het elektriciteitsnet minder zwaar belast. Daarnaast is slim laden milieuvriendelijker en tot slot goedkoper. Doormiddel van een netwerk dat gebaseerd is op slim laden wordt rekening gehouden met de beschikbaarheid van zonnestroom en windelektriciteit. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de capaciteit van het netwerk.

Met slim laden wordt de elektrische stroom voor elektrische auto’s gespreid opgenomen. Dat betekent dat elektrische auto’s niet allemaal op hetzelfde moment worden opgeladen. Naast het gespreid plaatsen van oplaadpunten worden dus ook de tijdstippen verspreid als men slim gaat laden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de meeste elektrische auto’s in de ochtend en aan het einde van de middag worden opgeladen. Er is een piek in het oplaadmoment tussen 5.00 en 6.00 uur en ook tussen 17.00 en 18.00 uur is er een pieklaadmoment.

Als het aantal elektrische voertuigen dat op dit moment in de pieken wordt opgeladen kan worden uitgesmeerd over de dag wordt het elektriciteitsnet gelijkmatiger belast. De beschikbare netcapaciteit is bijvoorbeeld rond 2.00 uur het hoogst. Dit moment hoeft echter niet het meest duurzame moment te zijn waarop auto’s kunnen worden opgeladen. Het meest duurzame moment om een elektrische auto op te laden is namelijk als er veel duurzame productie is en (te) weinig elektriciteitsvraag. Dat zorgt er echter ook voor dat de duurzame elektriciteit op dat moment niet optimaal wordt benut. Door het slim laden van elektrische voertuigen te bevorderen kunnen pieken en dalen in opbrengst en afname meer worden gespreid.