Vakbonden willen dat nieuwe onderzeeërs voor marine in Nederland worden gebouwd vanaf 2019

De Nederlandse marine heeft plannen om nieuwe onderzeeërs aan te schaffen. Deze investering vanuit defensie wekt de interesse van de vakbonden en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Deze organisatie willen dat de nieuwe onderzeeboten zo veel mogelijk worden gebouwd in Nederland door Nederlandse bedrijven. Dat hebben de vakbonden en werkgeversorganisaties geschreven in een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer.

Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW heeft na een bericht in De Telegraaf bevestigd dat er inderdaad een brief is gestuurd naar de Tweede Kamer over dit onderwerp. Op dit moment heeft Nederland vier onderzeeboten. Deze exemplaren zijn technisch nog in orde tot 2025. Daarna zouden er nieuwe onderzeeërs moeten worden aangeschaft. In totaal zouden er ook weer vier nieuwe beschikbaar komen voor defensie. De aanschaf van deze exemplaren zal gezamenlijk ongeveer 3,5 miljard euro kosten.

Er zijn op dit moment vier scheepswerven in beeld die deze onderzeeërs zouden kunnen bouwen. Dat zijn het Franse Naval Group, Navantia uit Spanje, Saab Kockums uit Zweden en het Duitse TKMS. Er zijn twee van deze scheepsbouwers die plannen hebben om met Nederlandse bedrijven samen te werken op het gebied van de bouw van de onderzeeërs. Zo wil Saab samenwerken met Damen en Naval met Royal IHC. De Telegraaf heeft aangegeven dat de combinatie tussen Saab en Damen de beste kans maakt om de opdracht binnen te halen. Ook Naval blijkt heel interessant te zijn. Het is nog geen gelopen race.