Vacatures uitzendbureau juni 2018

Het aantal vacatures bij technische uitzendbureaus en reguliere uitzendbureaus neemt toe halverwege 2018. Het vacatureaanbod van begin 2018 is voor een groot deel onvervuld gebleven. De toenemende drukte in de bouw en de techniek zorgt er echter voor dat er steeds meer vacatures bij komen. Deze vacatures komen bovenop het huidige vacatureaanbod waardoor de krapte op de arbeidsmarkt steeds groter wordt.

Technisch personeel
Vooral in de installatietechniek en de elektrotechniek zijn veel vacatures. Door de energietransitie en de ontwikkelingen in de bouwsector zijn er steeds meer installatiemonteurs en elektromonteurs nodig. Deze personeelsleden zijn echter nauwelijks te vinden op de arbeidsmarkt. Brancheorganisatie UNETO VNI heeft het al over tekorten van duizenden personeelsleden in de installatiebranche. Veel installateurs leggen hun vacatures voor bij technische uitzendbureaus. Ook andere technische organisaties en bedrijven delen hun vacatures met uitzendbureaus in de techniek om op die manier zoveel mogelijk kandidaten aangeleverd te krijgen voor technische functies.

Aanbod van vacatures
Het aantal vacatures van alle uitzendbureaus bij elkaar geeft echter een vertekend beeld van het totale vacatureaanbod. Dat komt omdat verschillende technische bedrijven meerdere vacatures onderbrengen bij diverse uitzendbureaus. Daardoor wordt één vacature door meerdere intermediairs gedeeld. Ook ob jobboards worden vaak meerdere malen dezelfde technische vacatures geplaatst. Bovendien zijn er nog vacatures die uitzendbureaus ter inschrijving open zetten. Dat zijn in feite vacatures waarmee uitzendorganisaties nieuwe intakes en inschrijvingen hopen te krijgen voor het uitzendbureau.

Arbeidsmarkt is dynamisch
Er zijn tekorten aan kandidaten en inschrijvingen. Uitzendbureaus gaan hier op verschillende manieren mee om. Sommige uitzendbureaus leggen de nadruk op werving onder andere via social media terwijl andere uitzendorganisaties juist meer gericht zijn op het ontwikkelen van het beschikbare personeel. Deze uitzendbureaus bieden opleidingstrajecten aan zoals BBL of verstrekken veiligheidstrainingen (VCA, veilig hijsen, heftruckcertificaat of andere certificaten). De arbeidsmarkt is volop in beweging en dat zal ook de rest van 2018 het geval zijn.