De uitzend- en detacheringsorganisatie USG People heeft besloten om na 51 weken een vaste arbeidsomvang aan te bieden aan het flexpersoneel dat op basis van een oproepovereenkomst werkt. Volgens de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) dient een flexkracht in ieder geval na 12 gewerkte maanden een vastgestelde arbeidsduur te ontvangen. De doelstelling van de WAB is het bieden van meer zekerheden aan flexkrachten.
Daarom is deze maatregel ingevoerd. Werknemers met een oproepovereenkomst weten hierdoor na 12 maanden precies hoeveel uren ze per week gemiddeld kunnen verwachten van hun opdrachtgever. De uitzendorganisatie USG People wil haar flexkrachten in ieder geval een week eerder dan de wettelijke termijn deze duidelijkheid geven. Daardoor kan USG People tegemoetkomen aan de zekerheden die de opdrachtgever kan bieden én geeft de uitzend- en detacheringsorganisatie flexkrachten zekerheid over hun arbeidsovereenkomst en inkomen. De gemiddelde arbeidsduur wordt niet over het aantal gewerkte weken berekend maar over het dienstverband in kalenderweken.
De flexkracht hoeft het aanbod voor de vaste arbeidsomvang niet te accepteren. Alleen als de flexkracht het aanbod niet accepteert, kan de oproepovereenkomst worden voortgezet tot het einde van fase A. Dit is in totaal 78 gewerkte weken. Dat moet dan wel schriftelijk worden vastgelegd. De verwachting is echter dat veel flexkrachten met een oproepovereenkomst wel duidelijkheid willen hebben over hun dienstverband en het aantal uren dat ze per week zullen worden ingezet.