Uitzendwerk in 2021 weer op niveau van voor de coronacrisis

Het gaat goed met de arbeidsmarkt in Nederland. Bedrijven hebben in verschillende sectoren vacatures open gezet. Een groot aantal vacatures wordt echter ingevuld door uitzendorganisaties. Uitzendbureaus bemiddelen uitzendkrachten en gedetacheerden op vacatures van hun opdrachtgevers. Een groot aantal opdrachtgevers in de techniek weet nog niet precies hoe de toekomst er uit ziet. De onzekerheden zorgen er voor dat veel vacatures eerst met flexibele krachten worden ingezet. Nu Nederland en verschillende andere landen langzaam maar zeker de economische crisis van de coronapandemie hebben overwonnen gaat het beter met de arbeidsmarkt en de bedrijvigheid. Dat zorgt er voor dat uitzendondernemingen ook een opleving merken.

Meer uitzenduren

Het uitzendbureau Randstad zou op het gebied van haar activiteit weer op het niveau van twee jaar geleden zitten. Dat was de periode voor de coronapandemie. Hoewel er nog sprake is van lockdowns gaat het wel langzamerhand beter met de arbeidsmarkt. Dit komt ook naar voren uit cijfers van Randstad uitzendbureau over het eerste kwartaal van 2021. In dat kwartaal heeft Randstad haar omzet wereldwijd met 6,4 procent zien stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet kwam uit op ongeveer 5 miljard euro. In dezelfde steeg de nettowinst van Randstad met 33 procent naar 141 miljoen euro. In Nederland was er zelfs sprake van een groei van 9 procent. Op de tweede plek staat Amerika met een stijging van 5 procent. Ook in Frankrijk werd een groei genoteerd. Deze kwam uit op 4 procent. De groei in het aantal uitzenduren is direct gekoppeld aan de groei in het aantal uitzendkrachten en de periodes die uitzendkrachten werken in de praktijk. Hoe meer uitzendkrachten werken hoe meer uitzenduren worden gemaakt en hoe hoger de omzet van uitzendorganisaties wordt/

Economische crisis voorbij

De groei in het aantal uitzendkrachten maakt inzichtelijk dat er ook sprake is van een economisch herstel. De uitzendbranche wordt namelijk beschouwd als de graadmeter van de economie. Hoe meer bedrijven gaan produceren hoe meer productiepersoneel wordt ingeleend. Over het algemeen worden in eerste instantie uitzendkrachten ingezet om de pieken in de productie op te vangen. Als de piek in de productie echter lang aanhoudt worden ook meer werknemers op basis van bepaalde tijd contracten en vaste contracten. De groei in het aantal vaste contracten volgt meestal op een periode waarin het flexwerk is gegroeid.