Recordbedrag geïnvesteerd in Nederlandse startups in eerste kwartaal 2021

In het eerste kwartaal van 2021 hebben investeerders een recordbedrag van 715 miljoen euro in Nederlandse start-ups gestoken. Dit komt naar voren uit gegevens van accountantskantoor KPMG die op dit gebied wereldwijd onderzoek heeft gedaan. Volgens het accountantskantoor is het geïnvesteerde bedrag ongeveer 90 procent hoger dan de 377 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2020 werden geïnvesteerd in Nederlandse start-ups. De meeste bedrijven die overigens een investering ontvingen zijn gericht op het ontwikkelen en produceren van oplossingen in de coronacrisis. Op dat gebied maken investeerders geen andere keuze dan in het afgelopen jaar toen ook de meeste investeringen op dit gebied werden gedaan. Binnen deze sector zijn investeerders vooral geïnteresseerd in bedrijven die zich bezighouden met technologieën variërend “van onderwijstechnologie over gaming tot digitale gezondheid”.

Markt wordt stabiel

Nu het coronavirus in kracht afneemt en het aantal ziekenhuisopnames lijkt te stabiliseren worden veel bedrijven ook positiever. Men spreekt van een nieuw normaal. Een containerbegrip waaronder verschillende aanpassingen in de maatschappij worden verstaan. Diverse sectoren zoals de reis- en toeristenbranche zullen langzaam maar zeker uit een dal omhoog klimmen. De kans is groot dat investeerders zich de komende tijd ook meer tot deze sectoren gaan richten. Karina Kuperus, partner bij KPMG’s adviesgroep Emerging Giants heeft aangegeven dat ze verwacht dat toeristische bedrijven opnieuw in beeld bij komen investeerders.

Verduurzaming en ontwikkeling

Daarnaast is ook de verduurzaming en de ontwikkeling van toepassingen voor elektrische auto’s interessant. Er werd een grote investering gedaan in Lightyear een bouwer van elektrische auto’s in Nederland. Deze Nederlandse organisatie kreeg 30 miljoen dollar van investeerders. Mogelijk ook uit het buitenland. Dat bedrag is omgerekend bijna 25 miljoen euro. Verder was er nog een investering van 25 miljoen dollar voor de online supermarkt Crisp en 20 miljoen dollar voor de elektrische scooters van felyx. Niet alleen in Nederland werd meer geïnvesteerd in start-ups. Wereldwijd werden er meer investeringen gedaan in start-ups.  In de eerste drie maanden van dit jaar werd in totaal 126,6 miljard dollar in start-ups gestoken. Dat is ongeveer 30 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2020. Het land waarin de meeste investeringen werden gedaan in start-ups is Amerika.