Uitzendbureaus verwachten ook na 2022 krapte op de arbeidsmarkt

De komende jaren zal de krapte op de arbeidsmarkt blijven aanhouden. Dat is in ieder geval de verwachting van uitzendbureaus. De CEO Dominique Hermans van Randstad Groep Nederland heeft dit gisteren ook bekend gemaakt in het nieuws. De reden voor de aanhoudende krapte is onder andere de vergrijzing. Nu is dat een reden die al tientallen jaren wordt genoemd en nauwelijks iemand zal verbazen. Het gebrek aan scholing wordt daarnaast ook als reden genoemd. Dat is enigszins interessant.

Opleiding

Volgens Hermans zouden veel jongeren worden opgeleid “voor werkloosheid”. Dat wekt de indruk dat het opleidingsaanbod volgens de CEO niet goed aansluit op de vraag op de arbeidsmarkt. Volgens de CEO moeten mensen beter worden geadviseerd over hun opleiding. Het aantal vacatures dat open staat in Nederland blijft redelijk stabiel. Desondanks is het aantal vacatures op een heel hoog niveau. In Nederland zouden ongeveer 400.000 vacatures open staan. Met name in de logistiek zouden er extra vacatures ontstaan. Vooral aan vrachtwagenchauffeurs is veel behoefte op de arbeidsmarkt. Daarnaast zouden volgens Randstad ook veel vacatures open staan voor administratief personeel.

Technisch personeel

Daarnaast staan er ook veel vacatures open voor technisch personeel. Dit merkt ook Technicum uitzendbureau de toonaangevende intermediair op het gebied van technisch personeel in Nederland. Vooral op het gebied van installatiemonteurs en elektromonteurs is veel vraag in Nederland. Bovendien zorgt de energietransitie en de bijbehorende verduurzaming voor een stijgende vraag naar specifiek technisch personeel. De energietransitie en de verduurzaming kan eenvoudigweg niet plaatsvinden zonder goed technisch personeel. Niet alleen op uitvoerend gebied maar ook op het gebied van tekenen, engineeren en berekenen. Het aantal vacatures in de techniek zal blijven toenemen de komende jaren.