Uitzendbureaus in de techniek plaatsen veel vacatures in juli 2017

Veel technische uitzendbureaus plaatsen vlak voor de bouwvak van 2017 vacatures op hun websites en op jobboards. Het lijkt er op dat de vraag naar technisch personeel vlak voor de bouwvak in Nederland eerder toeneemt dan afneemt. Dat is een bijzondere ontwikkeling. In 2016 was deze ontwikkeling al merkbaar op de bouw toen er in de bouwvak veel technisch personeel werd gevraagd zoals elektromonteurs en installatiemonteurs. In 2017 worden voor deze beroepsgroepen voor de bouwvakperiode nog steeds personeelsleden gevraagd. Daar komt echter bij dat ook in de werktuigbouwkunde en de procesindustrie de vraag naar technisch personeel toeneemt en dat was in 2016 veel minder het geval.

Technisch personeel
In dat jaar nam de vraag naar technisch personeel in de bouwvak juist af. Nu moeten uitzendbureaus er alles aan doen om geschikt technisch personeel voor hun opdrachtgevers te vinden en dat blijkt niet eenvoudig. Social media en andere wervingsmiddelen dreigen al te verouderen omdat deze digitale media overstroomt wordt door recruiters en headhunters. Technisch personeel krijgt daarom voortdurend bericht via LinkedIn of via Twitter om te reageren op vacatures in de techniek. De stortvloed aan oproepen in deze media is zo groot dat veel werknemers en werkzoekenden in de techniek geheel niet meer reageren op oproepen die ze krijgen. In plaats daarvan gaan ze zelf op zoek en de technische arbeidsmarkt is op dat gebied heel traditioneel. Dat houdt in dat veel techneuten hun eigen persoonlijke netwerk raadplegen als ze weer werk zoeken.

VCU uitzendbureaus
Het vertrouwen in alle verschillende commerciële organisaties die als intermediair op de arbeidsmarkt optreden lijkt bij veel technici te zijn afgenomen. Er zijn de laatste jaren veel technische uitzendbureaus bij gekomen in Nederland. Lang niet alle technische uitzendbureaus zijn VCU gecertificeerd. Er zijn zelfs uitzendbureaus in de techniek die niet of nauwelijks besef hebben waaraan VCA gecertificeerde uitzendkrachten moeten voldoen. De techniek is een sector waar veiligheid en kennis voorop staan. Dat weet elke techneut of deze nu technische uitzendkracht is, zzp’er of in loondienst is bij een technisch bedrijf. Uitzendbureaus behoren deze kennis ook te hebben maar veel uitzendbureaus kijken naar het commerciële belang en doen de sector techniek gewoon ‘er bij’.

Werk zoeken in de techniek
Voor mensen die werk zoeken in de techniek wordt het belangrijk om goede keuzes te maken. Er is nogal wat te kiezen. Veel functies in de techniek staan geruime tijd open en bedrijven zijn op een gegeven moment bereid om concessies te doen aan de eisen in de vacature. Ze moeten duidelijke afwegingen maken en personeel naast een goed loon en goede arbeidsvoorwaarden ook een duidelijk loopbaanperspectief bieden. Dit geldt ook voor uitzendbureaus of dit nu VCU uitzendbureaus zijn of niet.