Uitzendbureau Timing gaat termen ‘hoogopgeleid’ en ‘laagopgeleid’ vanaf 2018 niet meer gebruiken

Uitzendbureau Timing heeft aangegeven dat ze de termen ‘hoogopgeleid’ en ‘laagopgeleid’ niet meer zal gaan gebruiken. Columnist Marianne Zwagerman heeft kort geleden een oproep gedaan om deze termen niet meer te gebruiken. Zwagerman is van mening dat de termen ‘hoogopgeleid’ en ‘laagopgeleid’ stigmatiserend werken. Door de term ‘laagopgeleid’ te gebruiken zou men eenvoudig uitvoerend werk een “onterecht negatief imago” geven.

‘Praktisch’ en ‘theoretisch’ opgeleid
Het uitzendbureau gaat daarom de term ‘laagopgeleid’ vervangen door ‘theoretisch opgeleid’. Werknemers en functies die tot voor kort nog voorzien waren van het stempel ‘hoogopgeleid’ zullen door het uitzendbureau ‘theoretisch’ of ‘theoretisch opgeleid’ worden genoemd. Timing is als uitzendbureau de op vijf na grootste van Nederland en hoopt hiermee een signaal af te geven. Commercieel directeur Paul Haarhuis geeft aan dat met name het bedrijfsleven last heeft van de vooroordelen rondom de term ‘laag opleidingsniveau’.

Praktisch opgeleide mensen zijn belangrijk
Uitvoerend personeel oftewel praktisch opgeleide werknemers worden steeds belangrijker voor het bedrijfsleven. Veel leerlingen kiezen er voor om een HBO opleiding of WO opleiding te volgen. Daar is op zich niets mis mee maar er dreigt een tekort te ontstaan aan uitvoerend personeel. Haarhuis geeft aan: ”Voor het bedrijfsleven is het namelijk van groot belang dat de instroom van praktisch opgeleide mensen op peil blijft. Dat deze groep wordt weggezet als laagopgeleid, helpt daar niet bij. We hebben deze mensen simpelweg keihard nodig.”

Reactie van Technisch Werken
Praktijkgericht personeel kan rekenen op een groot vacatureaanbod van uitzendbureaus. Er zijn veel uitzendbureaus in Nederland die juist op zoek zijn naar vakmannen die daadwerkelijk met hun handen werken. Denk hierbij aan installatiemonteurs, elektromonteurs en werktuigbouwkundigen. Ook in de bouw zijn er verschillende vacatures waarop vooral uitvoerende werknemers ingezet kunnen worden. Door een tekort aan dit uitvoerende bouwpersoneel ontstaat er op de bouw zelfs een vertraging.

Projecten worden minder snel afgerond en de groei in de bouwsector wordt geremd. Geen wonder dat mbo-opleidingen, de overheid, de bouwsector en de gehele technische sector er voor willen zorgen dat de uitvoerende beroepen aantrekkelijker worden voor werkzoekenden en voor leerlingen. Daar past een term zoals ‘laagopgeleid’ niet bij. Daarbij komt ook de vraag aan de orde: wanneer is iemand ‘laagopgeleid’ of ‘hoogopgeleid’? Deze scheidingslijn is niet altijd even duidelijk. Men kan daardoor beter duidelijk maken om wat voor type werk of wat voor soort functie het gaat. De termen ‘laag’ en ‘hoog’ zijn lang niet altijd van toepassing en werken ook niet altijd verhelderend.

De termen theoretisch en praktisch die uitzendbureau Timing hanteert zijn echter ook niet altijd effectief. Er zijn theoretische functies die door werknemers met een mbo -opleiding worden gedaan maar er zijn ook theoretische functies waarvoor een hbo-opleiding vereist is. Daarnaast heeft vrijwel elke functie een praktische (lees uitvoerende) kant én een theoretische kant waarbij men kennis tot zich moet nemen voordat men dit in praktijk kan brengen. De poging van het uitzendbureau om hier helderheid in te verkrijgen is op zich nobel maar er moet nog beter worden nagedacht over de termen voordat andere uitzendbureaus of de arbeidsmarkt hierin meegaan.