Mismatch op arbeidsmarkt in 2018 moet opgelost worden door werkgevers aldus UWV

Werkgevers zullen in 2018 volgens UWV-topman Fred Paling meer moeten doen om de zogenaamde mismatch op de arbeidsmarkt op te lossen. Men spreekt van een mismatch op de arbeidsmarkt omdat de vraag en het aanbod van personeel niet op elkaar zijn afgestemd. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar bouwpersoneel en technisch personeel. Dit blijkt onder andere uit het grote vacatureaanbod van bouwbedrijven, installatiebedrijven en metaalbedrijven. Dit vacatureaanbod sluit echter niet aan op de werkzoekenden en werklozen op de arbeidsmarkt. Daarom spreekt het UWV van een mismatch.

Bijscholen en omscholen
Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van de uitkeringsinstantie UWV moeten werkgevers zich meer inzetten voor het bijscholen en omscholen van hun personeel. Als het personeel dan werkloos raakt hebben ze meer kans op een nieuwe baan. Verder zouden werkgevers meer leerbanen moeten bieden waardoor werkzoekenden toch de mogelijkheid krijgen om een bepaald vak te leren.

Werkloosheid neemt af
In 2017 hebben veel werkzoekenden een nieuwe baan gevonden. Ook ontstonden er veel nieuwe vacatures in Nederland. Er zijn echter bepaalde groepen die moeilijk aan een baan kunnen komen. Langdurig werklozen en ouderen kunnen moeilijk werk vinden. Ook mensen met een arbeidsbeperking hebben het vaak lastig op de arbeidsmarkt. Dat is heel vervelend want iedereen zou moeten kunnen profiteren van de gunstige economische omstandigheden in Nederland. Sommige mensen blijken maar moeilijk aan de slag komen.

Samenwerking moet beter
Tijdens een presentatie van het jaarverslag van het UWV heeft Paling aangegeven dat een aantal werklozen niet “een-op-een op een vacature” passen. Daarom zouden deze werkzoekenden passend gemaakt moeten worden doormiddel van opleidingen, trainingen en cursussen. Gemeenten en werkgevers kunnen met elkaar samenwerken. Een effectieve samenwerking kan er voor zorgen dan “we aan slagkracht winnen” aldus de voorzitter van het UWV.