Praatpalen keren terug als oplaadlaadpraatpaal voor elektrische auto’s en E-bikes vanaf 2018

In 2017 zijn de ongeveer 3.300 praatpalen langs de Nederlandse snelwegen verwijderd. Deze praatpalen werden vanaf 1957 geplaatst langs de Nederlandse wegen en werden gebruikt als communicatiemiddel voor automobilisten wanneer ze autopech hadden. Deze automobilisten konden doormiddel van de praatpaal communiceren met de ANWB Wegenwacht zodat de Wegenwacht hen kon helpen. De iconische gele praatpalen werden als overbodig beschouwd omdat de meeste automobilisten over een mobiele telefoon of smartphone beschikken. De praatpalen van Rijkswaterstaat werden verwijderd door Ecoleon samen met verkeersbureau Dover.

Nieuwe bestemming voor praatpalen
Er werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor de praatpalen en daar zijn creatieve ideeën voor ingediend. Ecoleon zocht vooral naar een nieuwe duurzame bestemming voor de praatpalen. Er werden in totaal meer dan 3.000 ideeën ingediend voor het hergebruiken van de praatpalen. Het idee om de praatpalen om te bouwen tot oplaadpalen of laadpalen voor elektrische auto’s en elektrische fietsen wordt beschouwd als het beste initiatief.
Een groot deel van de 3.300 praatpalen die vorig jaar zijn verwijderd zal daarom terugkeren als laadpaal voor elektrische auto’s en fietsen. Komende vrijdag zal het bedrijf Ecoleon in Tiel de eerste twee ‘laadpraatpalen’ aan het publiek. Het ombouwen van de praatpalen tot laadpalen werd door Ecoleon als het meest kansrijk beschouwd.

Drie soorten laadpalen
Het is de bedoeling dat er die verschillende varianten komen van de ‘laadpraatpaal’:

  • een oplaadpaal voor elektrische auto’s,
  • een oplaadpaal voor elektrische fietsen oftewel E-bikes.
  • en een communicatiepaal.

Hoewel de praatpaal een andere functie krijgt zal de bekende vorm in stand gehouden worden. Ecoleon geeft aan dat er met name vanuit het midden- en kleinbedrijf belangstelling veel belangstelling is voor de laadpraatpaal. In het noorden zal de communicatiepaal vooral worden ingezet om bijvoorbeeld op ov-knooppunten een zogeheten hub-taxi te bestellen. Daarnaast zouden zorginstellingen hebben interesse voor het communicatiemiddel volgens een woordvoerder van Ecoleon. Er is ook al een afspraak gemaakt over de locatie van de eerste laadpraatpalen. Deze zullen worden geplaatst bij een autoleasebedrijf in Ede.