Uitzendbranche gegroeid in eerste helft 2018

Het gaat goed met uitzendbureaus in Nederland. In de eerste helft van 2018 is de omzet in de Nederlandse uitzendbranche met 8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Bovendien nam het aantal uitzenduren toe in eerste twee kwartalen van 2018. De toename in het aantal uitzenduren was in die periode vijf procent. Dit bericht werd bekend gemaakt door brancheorganisatie ABU. De ABU heeft in de berekening ook rekening houden met het feit dat in de eerste zes maanden van dit jaar één werkdag minder viel dan in de eerste zes maanden van 2017.

Uitzendkrachten in de industrie
In verschillende sectoren nam het aantal uitzenduren toe. Volgens de ABU werden vooral in de industriële sector meer uitzendkrachten ingezet. De omzet in deze sector nam toe omdat er meer uitzenduren werden gebruikt. Het aantal uitzenduren nam in de industrie toe met negen procent. Dit resulteerde onder andere in een omzetstijging van veertien procent.

Uitzendkrachten in de techniek
Ook in de techniek werden meer uitzendkrachten ingezet. In de techniek steeg het aantal uitzenduren met zes procent en was er sprake van een omzetstijging van tien procent. Veel bedrijven in de bouw en de techniek hebben uitzendkrachten ingezet om de grote toename in de productie en bouw op te vangen. Er is met name meer vraag naar installatiemonteurs, elektromonteurs en onderhoudsmonteurs in de techniek. Metaalbedrijven vragen om meer lassers, samenstellers en machinebankwerkers.

Vacatures bij uitzendbureaus
Door de terugloop van het aantal beschikbare technici op de arbeidsmarkt wordt het voor veel uitzendbureaus moeilijker om de vacatures van hun opdrachtgevers op te vullen met ervaren krachten. Daarom kijken veel uitzendbureaus nu naar opleidingsmogelijkheden. In plaats van ervaren krachten worden regelmatig aankomende vakkrachten met een technische BBL opleiding ingezet om de vacature van een bedrijf op te vullen. Dan moet het bedrijf natuurlijk wel een erkend leerbedrijf zijn.