TSMC: tekort aan chips zou wel tot 2022 kunnen voortduren

Er is op dit moment een grote vraag naar chips voor computers en digitale systemen en machines in de wereld. Door de verregaande automatisering in de wereld is de vraag naar chips de afgelopen tijd aanzienlijk toegenomen. Er zijn autoproducenten die bijvoorbeeld problemen hebben met het leveren van auto’s vanwege de enorme lange wachttijden op chips. Computerchips worden steeds belangrijker om machines en voertuigen goed te laten draaien. Veel machines worden bestuurd door computers of gedeeltelijke door geautomatiseerde systemen. Het is logisch dat er op dit gebied tekorten ontstaan. Zelfs de belangrijkste chipproducenten zoals TSMC kunnen niet aan de vraag voldoen.

Tekorten nemen toe

Er zijn niet alleen tekorten aan chips in 2021 ook voor het komende jaar worden tekorten verwacht. C.C. Wei de topman van TSMC heeft aangegeven dat in het komende jaar waarschijnlijk ook productietekort zal zijn voor chips. Dit vermoeden heeft hij op basis van een gesprek dat hij heeft gevoerd met analisten naar aanleiding van de meest recente kwartaalcijfers. Intel, een andere grote chipproducent merkt de problemen met betrekking tot de levering van chips ook. Pat Gelsinger van chipfabrikant Intel heeft in een interview met The Washington Post aangegeven dat het nog “een aantal jaar” kan duren voordat de problemen in de chiplevering helemaal verdwenen zijn. Deze organisaties hebben afgelopen maandag deelgenomen aan een virtuele bijeenkomst die was georganiseerd door het Witte Huis. Deze bijeenkomst ging over de tekorten op de chipmarkt.

Vraag groter dan het aanbod

Volgens de organisaties is de vraag naar chips groter dan het aanbod hiervan. Verschillende problemen zijn hiervan de oorzaak. Diverse storingen, het uitvallen van een fabriek in Texas door extreme kou eerder dit jaar en een brand bij een fabriek in Japan hebben de tekorten verder laten oplopen. Daarnaast was er een grote stroomstoring bij TSMC zelf. Deze aspecten zorgen er voor dat er alleen maar meer problemen ontstaan. Verder zijn afnemers van chips zo bezorgd over de aantallen die ze kunnen afnemen dat ze soms meerdere bestellingen plaatsen. Ze hopen dan dat er in ieder geval één bestelling doorheen komt. Dergelijke handelswijze maakt duidelijk dat sommige bedrijven echt de wanhoop nabij zijn in hun jacht naar chips voor hun machines, apparaten en voertuigen.