Trump wil dat Japanse autofabrikanten gaan produceren in Amerika vanaf 2017

Trump heeft tijdens zijn campagne voor het presidentschap al duidelijk gemaakt dat hij wil dat er meer auto’s worden geproduceerd in Amerika. Het zo graag willen dat alle auto’s die worden verkocht op de Amerikaanse automarkt ook in Amerika geproduceerd zouden worden. Dat is natuurlijk een duidelijke oproep maar Trump is afhankelijk van de autoproducenten die daadwerkelijk gehoor moeten geven aan de oproep van de Amerikaanse president. Donald Trump is momenteel op staatsbezoek in Japan. Daar heeft hij de Japanse autoproducenten opgeroepen om ook hun voertuigen in de Verenigde Staten te gaan bouwen. 

Persconferentie
Trump heeft tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Japanse minister-president Shinzo Abe zijn bezorgdheid en kritiek geuit met betrekking tot het handelsoverschot van Japan met de Verenigde Staten. Dit staat inmiddels op meer dan 69 miljard dollar. Het handelstekort van Amerika ontstaat onder andere door de import van Japanse auto’s en andere producten die uit Japan afkomstig zijn zoals elektronica en andere apparaten. De president van Amerika geeft duidelijk aan dat hij wil dat de Japanners hun auto’s in Amerika moeten gaan produceren in plaats van de auto’s elders te bouwen om ze vervolgens naar Amerika te verschepen. Trump geeft aan dat dit toch niet onbeleefd is om te vragen.

Japanse Automobile Manufacturers Association
De Japanse Automobile Manufacturers Association (JAMA) snapt de bezorgdheid en de oproep van Trump niet echt. De JAMA geeft aan dat op dit moment 75 procent van de Japanse auto’s die in Amerika worden verkocht al in Amerikaanse fabrieken wordt geproduceerd. Volgens de gegevens van de JAMA waren dat in 2016 al ongeveer vier miljoen. Daarnaast werden er ook ongeveer 4,7 miljoen motorblokken geassembleerd.

Investeringen Japanse autoproducenten in Amerika
De JAMA heeft ook berekend dat de Japanse autoproducenten vorig jaar voor een totaalbedrag van 45,6 miljard dollar in de Amerikaanse economie geïnvesteerd zouden hebben. Verder hebben de Japanse autobouwers volgens de Japanse Automobile Manufacturers Association in totaal 90.041 Amerikanen op de loonlijst staan. In totaal heeft autoproducent Toyota ongeveer zes productiecentra in de Verenigde Staten ondergebracht. Honda zou vier productiecentra in Amerika hebben staan en Nissan heeft er twee. Daarnaast bouwt ook Subaru auto’s in Amerika.

Verder is ook Mazda bezig om meer te investeren in Amerika. Dit automerk wil 1,5 miljard dollar investeren in een groot nieuw productiecentrum. Deze zou voor Mazda en haar partner Toyota worden gebouwd. Trump heeft tijdens een persbijeenkomst zowel Mazda en Toyota bedankt voor deze geplande investering. Volgens de Amerikaanse president zal de geplande investering indien deze doorgaat ongeveer 4000 banen in Amerika opleveren.