Nederland moet testtraject krijgen voor hyperloop vanaf 2017

De hyperloop is een futuristisch vervoersmiddel waarbij personen en goederen door een buizenstelsel kunnen worden getransporteerd in speciale capsules. De hyperloop is echter nog een concept. Het is nog niet een vervoersmiddel dat daadwerkelijk in gebruik genomen wordt en nog in de testfase zit. Verschillende organisaties zouden graag willen dat Nederland mogelijkheden zou bieden voor de ontwikkeling van de hyperloop. Daarvoor zou Nederland het eerste testtraject moeten krijgen voor de hyperloop. De organisaties die achter dit initiatief staan hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar het ministerie voor Verkeer en Infrastructuur.

Tot de ondertekenaars van de brief behoren de bedrijven BAM, Movares, VDL, NS, ProRail, BAM en Fokker. Het havenbedrijf Rotterdam neemt ook deel aan het initiatief. Het bericht over het verzenden van de brief werd bekend gemaakt in het FD. De bedrijven zouden het testtraject voor de hyperloop graag drie tot vijf kilometer in de buurt van Lelystad willen laten bouwen. In totaal zal de bouw van de testbaan voor de hyperloop wel ongeveer 120 miljoen euro gaan kosten.

De betrokken bedrijven willen ook wel investeren in het testtraject voor de hyperloop. Hoeveel ze willen investeren is echter niet bekend gemaakt. Ook zal het Rijk het nodige geld moeten bijdragen. Melanie Schultz van Haegen de vorige minister van Verkeer had wel belangstelling voor de hyperloop. Ondanks liet ze het aan haar opvolger over om er een concrete beslissingen over te nemen. Inmiddels is er een nieuw kabinet.

Nu willen de initiatiefnemers graag dat er een beslissing wordt genomen over het testtraject voor de hyperloop. Op dit moment is er in Nederland bij de TU Delft een proeftraject gemaakt voor de hyperloop. In Amerika is er ook een testbaan voor de hyperloop van een aantal honderden meters lang. Dit zijn echter eenvoudige testbanen. Een effectieve testbaan moet voorzien zijn ven een beginstation, een aantal wissels en een eindstation. Een dergelijke testbaan voor de hyperloop is er nog niet.