Bestauto’s reden meer kilometers in 2016

Nederlandse bestelauto’s hebben in 2016 gemiddeld 4,5 procent meer kilometers gereden ten opzichte van 2015. Naast het feit dat er meer bestelwagens rondreden werden de bestelwagens ook intensiever gebruikt. Dit komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het jaar 2016 is nu het tweede jaar dat bestelwagens langere afstanden hebben afgelegd.

Gezamenlijk hebben alle Nederlandse bestelauto’s bij elkaar 17,3 miljard kilometer afgelegd. Per bestelauto is dat gemiddeld 18.300 kilometer. Gemiddeld genomen nam in 2016 het gebruik van bestelauto’s gemiddeld met ongeveer 1 procent toe. Daarnaast steeg ook de verkoop van bestelauto’s met 3,6 procent.

Door het herstel van economie hebben veel bedrijven het veel drukker gekregen. Daardoor werden meer bestelauto’s ingezet. De bouwsector maakt onder andere veel gebruik van bestelwagens om bijvoorbeeld materialen en personeel naar de bouw te transporteren. Verder heeft ook de groothandel en de detailhandel te maken gehad met een opbloeifase. In deze sectoren zijn de meeste bestelbusjes geregistreerd. Deze sectoren boekten ook meer omzet in 2016 dan het jaar daarvoor. Ondanks dat ligt het aantal kilometers dat gereden wordt met bestelauto’s nog lang niet op het niveau van voor de economische crisis. Zo werd in 2018 nog ongeveer 17,9 miljard kilometer afgelegd met bestelwagens.

Het valt daarnaast op dat de zwaardere bestelwagens populairder zijn geworden. Deze populariteit gaat ten koste van de lichtere uitvoeringen van bestelwagens. De meeste kilometers worden gereden met bestelwagens die een beladen gewicht hebben tussen de 2.000 en 3.000 kilogram.