Nederlandse automobilisten reden in 2016 een recordaantal kilometers

Het autoverkeer in Nederland neemt toe. In totaal is in 2016 in totaal 118,5 miljard kilometer afgelegd door alle automobilisten bij elkaar. Dit is een toename van 2,2 procent ten opzichte van 2015. Dit bericht werd door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) bekend gemaakt op vrijdag 13 oktober 2017. Ten opzichte van 2006 is het aantal kilometers dat op de Nederlandse wegen wordt afgelegd door autoverkeer zelfs gegroeid met meer dan 9 miljard.

Toename autoverkeer
De toename in het aantal kilometers zit met name in het zakelijke verkeer. Bedrijfsauto’s leggen namelijk meer kilometers af en vervoeren mensen en producten over grotere afstanden. Verder zouden ook particulieren volgens statistiekbureau langer in de auto zitten. In totaal nam het aantal kilometers op de weg met 1 procent toe. Verder reden er op de Nederlandse wegen ook ongeveer 1,3 procent meer auto’s.

Verkeersdeelname personenauto’s
Inmiddels nemen in Nederland ongeveer een miljoen meer Nederlandse personenauto’s aan het verkeer deel dan tien jaar geleden. Over het algemeen legt een auto in 2016 in Nederland meer dan 13.000 kilometer af.

Verkeersdeelname bedrijfswagens
In 2016 hebben bedrijfswagens in totaal 25,3 miljard kilometer afgelegd op de Nederlandse wegen. Dit aantal was vijf procent hoger dan het aantal kilometers dat in 2015 werd gereden door bedrijfswagens. In 2015 nam het aantal bedrijfswagens dat aan het verkeer deelnam echter af. Desondanks werden per bedrijfswagen wel meer kilometers gereden.

Minder nieuwe bedrijfswagens verkocht
Aan het einde van 2015 kochten veel bedrijven nog bedrijfswagens wegens het wegvallen van de fiscale voordelen per 1 januari 2016. Voor veel bedrijven nam daarom het wagenpark in 2015 toe met ongeveer 6 procent. Dit heeft het CBS bekend gemaakt.