Gemeente Rotterdam verkoopt aandelen energiebedrijf Eneco in 2017

Rotterdam zal haar aandelen in het energiebedrijf Eneco gaan verkopen. Deze beslissing is genomen op basis van een bijeenkomst van de gemeenteraad in Rotterdam op  donderdag 12 oktober 2017. Tijdens deze bijeenkomst werd een stemming gehouden waaruit naar voren is gekomen dat een meerderheid voor het verkopen van de aandelen van energiebedrijf Eneco is.

De coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 waren voorstander van verkoop van de aandelen. Deze partijen kregen de steun van oppositiepartijen VVD en ChristenUnieSGP. Er zijn echter ook partijen die tegen de verkoop van de aandelen zijn. Dit waren de oppositiepartijen, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en Nida Rotterdam. Deze partijen stemden tegen de beslissing. In totaal waren er 24 voorstanders en 16 tegenstanders van verkoop van de Eneco-aandelen. Een aantal tegenstanders van de aandelenverkoop is bang dat de verkoop er voor gaat zorgen dat Eneco minder gericht zal zijn op duurzame energie. Verder zijn sommige partijen bang dat de verkoop een nadelig effect zal hebben op de werkgelegenheid. De voorstanders zijn juist van mening dat het geld dat ze met de verkoop binnen halen goed gebruikt kan worden om meer te investeren in Rotterdam.

Eneco is momenteel in handen van 53 gemeenten in Nederland. In totaal heeft de gemeente Rotterdam een belang van maar liefst 32 procent in Eneco. Daardoor is Rotterdam de grootste aandeelhouder van het energiebedrijf. De verkoop van de aandelen zorgt er voor dat de gemeente Rotterdam waarschijnlijk een bedrag van ongeveer negenhonderd miljoen euro kan binnen halen.