Elektrische auto’s reden in 2015 in totaal 1,5 miljard kilometer in Nederland

In 2015 hebben personenauto’s met een stekker in totaal  1,5 miljard kilometer op de Nederlandse wegen afgelegd. Ongeveer 1,4 procent van alle kilometers die werden gereden op de Nederlandse wegen werden gemaakt door auto’s die volledig elektrisch aangedreven  zijn en zogenaamde plug-in hybrides. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op donderdag 10 november 2016. Van alle auto’s die deelnamen aan het verkeer waren personenauto’s die op benzine rijden verantwoordelijk voor het grootste aantal gereden kilometers. Ongeveer 65 procent van alle kilometers die op Nederlandse wegen werden afgelegd werd gereden door benzineauto’s. Auto’s die op diesel reden hadden een aandeel van 31 procent in het totale aantal gereden kilometers.

Stekkerauto’s, benzineauto’s en dieselauto’s
Auto’s met een stekker, of te wel stekkerauto’s, is een andere benaming voor voertuigen die elektrisch worden aangedreven of mede elektrisch worden aangedreven zoals hybride voertuigen die uitgerust zijn met een elektromotor en een verbrandingsmotor. De Tesla Model S is in Nederland de meest voorkomende volledig elektrisch aangedreven auto. De meest verkochte plug-in hybride is de Mitsubishi Outlander.

Daarom kunnen ze met een stekker worden aangesloten aan een laadpaal. Volgens het CBS wordt met deze auto’s verhoudingsgewijs veel gereden. In 2015 reed men gemiddeld met een volledig elektrisch aangedreven auto ongeveer 16.300 kilometer. Met een plug-in hybride werd in datzelfde jaar gemiddeld 17.400 kilometer gereden. Een benzineauto legde in 2017 gemiddeld 10.700 kilometer af op de Nederlandse autowegen. Diesels maakten de meeste kilometers op de weg. Hier werd gemiddeld een afstand van 23.000 kilometer mee gereden.