Elektriciteit en gas duurder in 2017

Er lijkt een einde te komen aan de daling van energieprijzen. Voor een periode van drie jaar werd de prijs van energie steeds goedkoper.  Wel betaalden in Nederland elk jaar steeds minder voor gas en licht. Maar de energierekening gaat straks omhoog. In 2017 zullen vooral energieafnemers met een variabel contract merken dat de prijs voor elektriciteit en gas omhoog gaat.

De energierekening ligt in 2016 voor een gemiddeld huishouden ongeveer 200 euro op jaarbasis lager dan het prijsniveau aan het begin van 2014. Bij deze berekening is men uitgegaan van een jaarlijks verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. De prijs van gas is over het algemeen de factor die het zwaarste drukt op de energielasten van een huishouden.

Energiebedrijven hebben uitgerekend dat een Nederlands huishouden gemiddeld 131 euro per maand kwijt is voor elektriciteit en gas. De vergelijkingswebsite Pricewise.nl heeft dit bekend gemaakt.  De vergelijkingswebsite heeft een onderzoek uitgevoerd onder leveranciers van energie. Ook inkopers van stroom en gas werden in het onderzoek meegenomen.  Pricewise heeft onder andere de toonaangevende energiebedrijven Essent, Eneco en Nuon in het onderzoek benaderd en hun prijsgegevens verwerkt.

Hans Kok de directeur van Pricewise.nl geeft aan dat er nu een einde is gekomen aan de daling van energieprijzen. Volgens hem wordt 2017 het jaar van de omslag. De stijging van de energieprijzen is het gevolg van een stijging in de vraag naar energie. Veel landen hebben te maken met een economische opleving. Bedrijven verbruiken meer energie omdat de productie wordt verhoogd om aan de vraag van de consument te voldoen. Daardoor moeten ook consumenten meer voor energie gaan betalen.