Toyota verhoogt winstverwachting over 2017

De Japanse automaker Toyota heeft maandag 6 februari 2017 haar winstverwachting over het hele boekjaar naar boven toe bijgesteld. Toyota heeft baat bij de waardeontwikkeling van de yen. De Japanse munt is vanaf de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten behoorlijk gedaald. Daardoor verdient Toyota meer aan de export van haar auto’s naar het buitenland. Het lopende boekjaar van Toyota eindigt op 31 maart. Over deze periode verwacht het bedrijf een operationele winst van omgerekend 15,3 miljard euro te behalen.

Winstverwachting bijstellen
In een eerdere verwachting ging Toyota nog uit van meer dan miljard euro. De nieuwe winstverwachting van Toyota ligt aanzienlijk hoger maar loopt toch achter op de gemiddelde winstverwachting die analisten hebben benoemd. Toyota is niet het enige bedrijf dat haar winstverwachting in Japan heeft verhoogd. Ook andere bedrijven zoals Honda, Panasonic en Nintendo hebben hun winstverwachting naar boven toe bijgesteld.

Onzekerheid in Amerika
Net als vele andere autofabrikanten in de wereld is ook Toyota in spanning aan het afwachten wat president Trump van Amerika van plan is met betrekking tot de auto-industrie. De nieuwe Amerikaanse president wil dat autoproducenten die in Amerika auto’s willen verkopen deze auto’s ook in Amerika laten bouwen door Amerikaanse werknemers. Als autobedrijven dat niet willen zullen ze hoge importheffingen tegemoet kunnen zien als ze auto’s van buiten Amerika willen invoeren op de Amerikaanse markt.

Hierdoor wordt het voor veel autoproducenten financieel onaantrekkelijk om in andere landen auto’s te produceren voor de Amerikaanse markt. In Amerika zullen auto’s van Toyota mogelijk duurder worden door importheffingen. Dit kan er voor zorgen dat er minder Toyota’s verkocht worden. Vooral voor Toyota is de ontwikkeling in de Amerikaanse politiek belangrijk. Toyota exporteert namelijk ten opzichte van haar collega Japanse bedrijven Honda en Nissan veel meer auto’s aan Amerika. Met name het luxere automerk Lexus, dat ook onder Toyota valt, is populair in Amerika. Het overgrote deel van deze auto’s wordt op dit moment geproduceerd in Japan.