Honda en Toyota verplaatsen fabrieken in 2017 niet van Mexico naar VS

De Japanse automakers Honda en Toyota hebben op dit moment nog fabrieken in Mexico. De automakers hebben nog geen plannen om op korte termijn hun autoproductie van Mexico te gaan verhuizen naar een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten. Dit hebben de Honda-president Takahiro Hachigo en de Toyota-topman Akio Toyoda aangegeven. Ze gaven hun reactie op de kritiek die eerder door aankomend president Donald Trump werd geuit op de Amerikaanse automakers.

Zowel Honda als Toyota wachten met beslissingen over een eventuele verhuizing als de inauguratie van Trump heeft plaatsgevonden. Trump heeft zijn kritiek over het verhuizen van autoproductie uit Amerika naar het buitenland tijdens zijn verkiezingscampagne regelmatig herhaald. Hij gaf aan dat hij als Amerikaanse president een andere koers zal gaan varen. Hij wil het voor bedrijven aantrekkelijker maken om in Amerika te produceren. Daarbij kijkt hij ook naar de auto-industrie. In de eerste week van januari 2017 heeft Donald Trump al opmerkingen gemaakt over General Motors.

Deze autofabrikant zou volgens Trump in Mexico Cruze sedans produceren die bestemd zijn voor de Amerikaanse markt. General Motors heeft verklaard dat het bericht van Trump onjuist is omdat alle Cruze sedans voor de Amerikaanse markt worden gemaakt in Ohio. Trump heeft al openlijk gedreigd om de invoerbelastingen te verhogen op Amerikaanse auto’s die in het buitenland worden geproduceerd voor de Amerikaanse markt. Ford heeft kort geleden al bekend gemaakt dat ze vertrouwen heeft in het investeringsklimaat dat Trump gaat scheppen voor de auto-industrie in Amerika. Daarom heeft Ford haar plannen voor een nieuwe fabriek in Mexico geschrapt. In plaats daarvan gaat Ford 700 miljoen investeren in het uitbouwen van een bestaande productielocatie in de Amerikaanse staat Michigan.