Ford creëert banen in VS en schrapt bouwplannen voor fabriek in Mexico

De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft de plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico geannuleerd.  Eerder had Ford nog het plan om een autofabriek te bouwen in Mexico. Deze fabriek moest gebouwd worden voor 1,6 miljard dollar. Dit gaat nu niet door. In plaats van geld te investeren in een nieuwe fabriek in Mexico gaat Ford 700 miljoen dollar investeren in een reeds bestaande fabriek in het Amerikaanse Flat Rock, in de staat Michigan.

Door deze uitbreiding zorgt Ford voor meer werkgelegenheid in de VS. Door de investering in de Amerikaanse fabriek komen er ongeveer zevenhonderd banen in de VS bij. Dit maakte het bedrijf dinsdag 3 januari bekend. In de fabriek van Ford worden na de uitbreiding ook nieuwe typen Fords gemaakt. Zo gaat Ford hier ook elektrische en zelfrijdende auto’s produceren.

Ford-CEO Mark Fields geeft aan dat de investering in de VS een blijk van vertrouwen is in het gunstige bedrijfsklimaat dat de aanstaande president Donald Trump wil creëren in Amerika. Dit maakte CNN bekend. Ford heeft echter geen afspraken gemaakt met Trump aldus Mark Fields. Hij benadrukt dat het besluit is genomen uit de overtuiging dat dit het beste is voor Ford. Trump had echter eerder wel kritiek geuit op Amerikaanse bedrijven die hun producten in andere landen gaan maken. Daardoor verdwijnen veel banen in Amerika en gaat de Amerikaanse economie volgens Trump uiteindelijk kapot. De bekende Amerikaanse ondernemer liet weten dat hij maatregelen zou nemen om de Amerikaanse economie en werkgelegenheid te beschermen.

Reactie van Technisch Werken

Donald Trump heeft altijd een uitgesproken mening gehad en dat werd hem niet altijd in dank afgenomen. Hij liet tijdens zijn verkiezingscampagne weten dat hij het maar niets vond dat ook autoproducent Ford plannen had om een fabriek in Mexico te gaan bouwen. Hij wilde Ford ontmoedigen door te dreigen met een invoerbelasting van 35 procent op alle Fords die vanuit een buitenlandse fabriek naar Amerika werden ingevoerd.  Tijdens de verkiezingen hield bijna niemand er rekening mee dat Trump ook daadwerkelijk zou kunnen winnen. Maar de feiten liggen nu anders. Nu moet men wel rekening houden met Trump die binnen een paar weken de nieuwe Amerikaanse president wordt. Ford kiest alvast voor waar voor haar geld en ziet af van de bouw van een fabriek in het buitenland.