Tip voor werken in de hitte: drink voldoende water

Werken onder hoge temperaturen brengt extra risico’s met zich mee. Als men voortdurend werkt in een warme omgeving loopt men de kans oververhit te raken en een zonnesteek of hitteberoerte te krijgen. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk doet om je eigen gezondheid te beschermen tegen de schadelijke effecten van teveel warmte. Ook werkgevers moeten hierin hun rol op zich nemen en werknemers beschermen en tips geven die de gezondheid en het arbeidsklimaat bevorderen. Een belangrijke tip is het drinken van voldoende water.

Waarom is extra water drinken belangrijk?
Bij warm weer gaan mensen meer zweten. Door het zweten verliezen mensen vocht en gaan ook het energieniveau van het menselijke lichaam achteruit. Als je voldoende water drinkt kan je lichaam door het koele water afkoelen en is er voldoende vocht om de tekorten aan te vullen die door zweten ontstaan. Het is overigens niet verstandig om ijskoud water te drinken. Daardoor zou de lichaamstemperatuur namelijk toenemen als reactie op de kou. Gewoon lauwwarm water of water dat op de omgevingstemperatuur is gebracht is het beste.

Hoeveel water moet ik drinken?
Het is niet eenvoudig om precies de juiste hoeveelheid water te bepalen die een persoon nodig heeft. Wel heeft een volwassene per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht uit dranken nodig. Hou er rekening mee dat er bij warm weer minimaal 2 liter water als richtlijn wordt gehanteerd. Als je gaat werken of wandelen in de hitte is het verstandig om een flesje water mee te nemen en hier regelmatig uit te drinken.