Blijf veilig werken ondanks de hitte in de zomer van 2018

Veiligheid op de werkplek is van het allergrootste belang. Wanneer het heet wordt zullen ook de veiligheidsregels moeten worden opgevolgd, ook als dat soms lastig is. Draag daarom altijd de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkleding. Werkkleding en werkschoenen zijn vaak warm maar bieden wel de benodigde bescherming op de bouw of in de techniek. Denk hierbij aan een lasoverall. Door deze beschermende kleding vanwege de hitte niet te dragen loopt men kans op brandwonden en andere verwondingen op de werkvloer. Ook werkschoenen zijn er niet voor niets. Ze bieden bescherming van de voeten en enkels tegen stoten en scherpe objecten. Het dragen van slippers en gymschoenen op de bouw is verboden en bovendien zeer gevaarlijk.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Ook een bouwhelm en handschoenen zijn belangrijke beschermingsmiddelen die gedragen moeten worden wanneer dat vereist is. Als een werknemer het dragen van de werkkleding onprettig of hinderlijk vind zal de werknemer dit moeten melden aan de direct leidinggevende of veiligheidsfunctionaris. De werknemer mag niet zelf besluiten om een aanpassing door te voeren in de persoonlijke beschermingsmiddelen. Bovendien zal de veiligheidsfunctionaris tijdens een toolboxmeeting extra aandacht moeten besteden aan veilig werken onder hoge temperaturen. Indien mogelijk moeten werkzaamheden worden uitgevoerd die minder veiligheidsrisico’s met zich mee brengen en waarbij men niet onder direct zonlicht gaat werken.

Werken onder hoge temperaturen
Verder dient de werkgever ook extra pauzes te geven aan werknemers. Deze pauzes moeten overigens in de schaduw worden gehouden zodat de werknemers niet alleen tot rust komen maar ook afkoelen. Er dient verder volop koel water aanwezig te zijn op de werkvloer zodat werknemers niet te weinig vocht binnen krijgen. Als men door de hitte last van hoofdpijn krijgt of duizelig wordt dient men onmiddellijk verkoeling op te zoeken. De kans op een zonnesteek of hitteberoerte is groot als men werkt onder hoge temperaturen in de volle zon. Een zonnesteek of hitteberoerte kan voor ernstige situaties zorgen omdat men kan flauwvallen en daarbij ten val kan komen van een ladder, steiger of trap.