FNV: bouw moet rekening houden met hitte en het werk hier op aanpassen in zomer 2018

De bouwsector is een belangrijke sector in Nederland. In de zomerperiode werden veel bouwprojecten in het verleden gedurende de bouwvak grotendeels stilgelegd. In 2018 is hier echter geen sprake meer van. De meeste woningbouwprojecten en utiliteitsbouwprojecten gaan gewoon door in de zomerperiode. Dat betekend dat ook een groot deel van het personeel in de zomervakantie aan het werk is op de bouw. Toch is het werken in de volle zon en onder hoge temperaturen niet altijd verstandig. Men moet zich aanpassen aan het klimaat want het klimaat past zich niet aan de mens aan.

Adviezen van de FNV voor de bouw
De vakbond FNV is betrokken bij het personeel ook bij het bouwpersoneel en geeft daarom advies aan werknemers en bedrijven om er voor te zorgen dat bouwpersoneel veilig en gezond hun werk kunnen doen. De vakbond heeft onder andere waterflesjes en zonnebrandcrème uitgedeeld op verschillende bouwprojecten. Daarnaast geeft de vakbond aan dat werknemers op de bouw meer pauze moeten nemen. “Mensen moeten vaker rustpauzes kunnen houden, in een koele ruimte. Het dragen van koelvesten, koelpetten met nekflap en een zonnebril wordt aangeraden, net als het waar mogelijk vermijden van zwaar en intensief werk en natuurlijk het drinken van veel water” geeft de FNV aan in een advies.

Tussen 12:00 en 15:00 uit de zon
De vakbond geeft verder aan dat werknemers beter niet tussen 12:00 en 15:00 in de zon moeten gaan werken. De zon kan dan het beste worden gemeden in verband met het feit dat de zon op dat moment op het heetste is. Verder is een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor belangrijk. De vakbond raad minimaal factor 20 aan voor mensen die in de bouw werken. Een hogere beschermingsfactor is echter beter en biedt meer bescherming van de huid. Als men in de schaduw kan werken heeft dat de voorkeur.