Tekort aan stroom moet worden aangepakt voor succesvolle woningbouw vanaf februari 2024

De afgelopen jaren heeft Nederland enorm haar best gedaan om zoveel mogelijk te verduurzamen. De energietransitie speelt hier een belangrijke rol in. Hoewel er veel verschillende mogelijkheden zijn om een energietransitie tot stand te brengen lijkt de focus vooral te liggen op elektriciteit. Dat betekent dat woningen niet alleen verlicht worden met elektriciteit maar ook verwarmd worden doormiddel van elektrische stroom. Elektriciteit is echter niet gratis, er moet voor worden betaald. Daarom hebben veel eigenaren van woningen en bedrijven besloten om zonnepanelen te plaatsen. Hoewel stroom vanuit zonnepanelen ook niet gratis is, men moet immers de investering van de zonnepanelen terugverdienen, kan men hier mee wel de kosten drukken.

Elektriciteitsnet

Gevolg is echter wel dat elektrische stroom niet alleen naar de huizen toe stroomt maar ook vanuit woningen wordt teruggeleverd op het energienet. Een ontwikkeling die in eerste instantie heel gunstig leek begint nu voor problemen te zorgen. Het enorme verkeer aan elektronen in het energienet zorgt er voor dat elektriciteitsnetwerken overbelast raken. In sommige delen van Nederland kan daardoor nauwelijks een uitbreiding van het energienet plaatsvinden. Het aantal woningen dat reeds aanwezig is zorgt er voor dat het energienet al overbelast is. Daardoor kunnen er geen nieuwe woningen worden bijgebouwd. Hoewel dit probleem niet overal in Nederland aan de orde is lijkt het steeds vaker voor te komen dat er geen nieuwe woningen bijgebouwd kunnen worden vanwege problemen met betrekking tot het energienet.

Complexe situatie

Een belangrijke complexe situatie is dat het aardgasnetwerk niet meer wordt uitgebreid richting nieuwbouwwoningen. De nieuwe woningen die dus worden gebouwd moeten volledig van elektriciteit worden voorzien ook op het gebied van verwarming. In sommige delen van Nederland kan gebruik worden gemaakt van een warmtenet of blokverwarming maar dat is slechts op zeer beperkte schaal. De aanleg van nieuwe bekabeling richting woningen is technisch gezien wel mogelijk maar het transport van elektriciteit zal al spoedig voor problemen zorgen wanneer het stroomnet reeds overbelast is. Nederland moet naar oplossingen zoeken voor dit probleem. Vandaag zullen de problemen voor bouwbedrijven tijdens de Woontop in Den Haag aan de orde komen.