Door de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en het gebruik van laadpalen voor elektrische voertuigen neemt het elektrische verkeer op het energienet toe. Het omvangrijke stroomverbruik zorgt er voor dat bepaalde regio’s in Nederland te maken krijgen met problemen. Vooral op piekmomenten waarin veel vraag is naar elektriciteit of wanneer er door de weersomstandigheden veel elektriciteit wordt opgewekt kunnen problemen ontstaan. Deze problemen kunnen echter niet vanzelf worden opgelost. Er moeten maatregelen worden genomen om het energienet uit te breiden of het aanbod of de vraag van elektriciteit moet dalen. Er zijn verschillende opties maar de overheid heeft tot op heden geen probate oplossing kunnen bedenken.
Piekmomenten
Eerder had demissionair energieminster Rob Jetten plannen bedacht om op piekmomenten signalen te versturen richting installaties met zonnepanelen, laadpalen of warmtepompen om deze af te schakelen. Dit voorstel heeft echter voor grote verontwaardiging en bezorgdheid gezorgd in de Tweede Kamer. Tijdens een debat in de Tweede Kamer kreeg de demissionair energieminster verschillende kritische vragen. Hij maakte duidelijk dat de overheid zeker geen apparaten van huizen gaat uitzetten op zogenaamde piekmomenten. Echter worden er ook geen andere oplossingen benoemd in het plan van aanpak van de demissionair energieminster. Ondertussen ontstaan er veel meer problemen op het energienet. In sommige regio’s is het nauwelijks meer mogelijk om zonnepanelen te plaatsen of warmtepompen.
Elektrificatie
De knelpunten in het energienet zorgen er bovendien voor dat de bouw van nieuwe woningen niet overal meer mogelijk is. Nieuwe woningen worden namelijk niet meer aangesloten op het aardgasnetwerk. Dat betekent dat nieuwe woningen volledig geëlektrificeerd moeten zijn. Deze elektrificatie zorgt er voor dat het stroomnet nog meer wordt belast. Het gebrek aan maatregelen voor het overvolle stroomnet zorgt er dus voor dat ook de woningbouw in de knel komt. Ook de energietransitie wordt lastiger nu de overheid geen maatregelen heeft genomen. Dat kan betekenen dat men in bepaalde regio’s nauwelijks zonnepanelen kan installeren en warmtepompen.