EIB: productie nieuwbouwwoningen daalt met 11 procent in 2024

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft in een prognose over 2024 een aantal belangrijke gegevens gepubliceerd over de bouwsector in Nederland. Hoewel er in Nederland sprake is van een woningtekort blijkt de bouwsector toch te maken te hebben met een krimp in de bouw van nieuwbouwwoningen. Volgens het instituut zal er in Nederland in 2024 een krimp plaatsvinden van 11 procent in de productie van nieuwe woningen.

Minder nieuwbouwwoningen

De afgelopen jaren zijn er in Nederland veel minder woningen gebouwd dan de regering eigenlijk zou willen. Vanuit de maatschappij wordt er een behoorlijke druk op de overheid gevoerd om meer woningen te realiseren. Toch heeft de Nederlandse overheid nog maar nauwelijks effectieve maatregelen kunnen invoeren die echt een verschil gaan betekenen in de woningbouw. Doormiddel van de regeldruk op het gebied van PFAS en strikstof is er een grote rem gezet op de vergunningverlening voor nieuwe bouwprojecten in Nederland. Het bouwen van nieuwe woningen is daardoor in bepaalde delen van het land vrijwel onmogelijk. Ondertussen zouden gemeenten volgens Arno Visser van Bouwend Nederland jaren steggelen over het aanwijzen van nieuwe bouwlocaties. De voorzitter van de brancheorganisatie voor de bouw deed deze uitspraak in een gesprek met ANP vorige maand.

Woningprijzen stijgen

Volgens de overheid zouden er ieder jaar tenminste 100.000 woningen bij moeten komen. Dat is natuurlijk een prachtig mooi rond getal maar in de praktijk worden tienduizenden woningen minder gebouwd. Deze ontwikkeling vind al jaren plaats. Waardoor ook de tekorten aan woningen verder toenemen. De prijzen van de bestaande woningen nemen door het beperkte aanbod toe. Er zal wat moeten veranderen op het gebied van de woningbouw in Nederland.