Vraag naar technisch personeel hoog eind februari 2024

In Nederland is veel vraag naar technisch personeel. Dat komt onder andere omdat de bouwsector een grote uitdaging heeft om te verduurzamen en nieuwe woningen te bouwen. Daarnaast heeft Nederland de afgelopen jaren een grote vogelvlucht genomen in de techniek. Veel processen zijn geautomatiseerd waardoor systemen de werkzaamheden van mensen hebben overgenomen. Hoewel daardoor ook functies zijn verdwenen zijn er ook functies bijgekomen in Nederland. Met name voor onderhoudsmonteurs zijn er meer werkzaamheden bijgekomen. Hierbij kun je denken aan mechanisch onderhoudsmonteurs maar ook aan specialisten op het gebied van mechatronica en software.

Installatietechniek en elektrotechniek

De grote hoeveelheid vacatures in de installatietechniek en elektrotechniek vormt al jaren een groot probleem. De energietransitie loopt vertraging op door het grote personeelstekort in de techniek. Daarom staan steeds meer bedrijven op voor zij-instromers en deelnemers aan werken en leren. Echter moeten deze nieuwkomers in de techniek ook goed worden ondersteund. Deze ondersteuning moet worden gedaan door ervaren krachten die daardoor een gedeelte van hun tijd moeten investeren in nieuwe collega’s waardoor ze hun reguliere werkzaamheden minder snel kunnen uitvoeren. De druk op ervaren krachten neemt toe in Nederland terwijl ook verschillende vakmensen de arbeidsmarkt verlaten vanwege pensioen. De gaten die ze achterlaten in het personeelsbestand zijn in de praktijk moeilijk op te vullen.

Inwerken nieuwe collega’s in de techniek

Het inwerken van nieuwe collega’s is op dit moment vrijwel de enige oplossing voor het ontwikkelen van vakmensen. Hoewel dit een investering vereist zal dit uiteindelijk er voor zorgen dat de personeelstekorten structureel worden opgelost. Toch moet men wel de conclusie trekken dat er verhoudingsgewijs weinig potentieel beschikbaar is op de arbeidsmarkt. Kortom er zijn weinig werklozen die ingezet zouden kunnen worden in de techniek. Niet iedereen is geschikt voor een inwerkprogramma in combinatie met werken en leren. De techniek is toch een vak apart. Een selectieprocedure moet ook plaatsvinden voor aankomende vakkrachten. Bedrijven in de techniek zijn daardoor een soort loopbaanbegeleidingsbureaus in de techniek aan het worden. Meer ondersteuning op dit gebied zou voor veel technische bedrijven een welkome factor zijn.