Technische Universiteit Eindhoven gaat vanaf mei 2021 weer specifieke werving van vrouwen voor functies hervatten

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zal vanaf komende maand haar werving weer specifiek gaan richten op vrouwelijke onderzoekers. De universiteit heeft de wens dat er meer vrouwen in deze functies worden aangenomen. Eerder ontstond er ophef over deze vorm van “positieve discriminatie”. In 2019 werd namelijk in de zomer gestart met een wervingsbeleid voor meer vrouwen in het instituut. Tijdens deze wervingscampagne werden functies voor onderzoekers voor een periode van een half jaar alleen opengesteld voor vrouwelijke sollicitanten.

Dat heeft er zelfs voor gezorgd dat het wervingsbeleid voor het College voor de Rechten van de Mens (CRM) werd gebracht. Deze trok de conclusie dat het wervingsbeleid van de TU/e niet op een dergelijke manier onderscheid mocht maken bij sollicitanten.  De maatregel zou toen te generiek worden toegepast.

Wervingsbeleid is aangepast

De Technische Universiteit van Eindhoven heeft haar beleid inmiddels aangepast. Volgens een bericht van de universiteit afgelopen maandag is het wervingsprogramma op dit moment aanzienlijk aangepast. Dat zorgt er voor dat het nieuwe wervingsprogramma voor meer vrouwen bij de universiteit wel door de beugel kan. In 2024 wil de Technische Universiteit van Eindhoven minimaal 30 procent van de wetenschappelijke staf uit vrouwen laten bestaan.