Tata Steel behoudt haar onderzoeksafdeling in IJmuiden vanaf 2016

Tata Steel is in overleg met het Duitse ThyssenKrupp over een mogelijke fusie. Meestal verdwijnen er bij een fusie ook banen bij de betrokken bedrijven en dat zorgt voor verontrustheid bij het personeel. Het personeel van Tata Steel en van het Duitse ThyssenKrupp hebben inmiddels hun gevoelens al kenbaar gemaakt tijdens demonstraties. De Nederlandse werknemers van Tata Steel zijn onder andere bang dat de afdeling voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) van Tata Steel IJmuiden gaat verdwijnen. Hans Fischer de topman van Tata Steel Europa heeft echter bekend gemaakt dat deze afdeling zal blijven bestaan wanneer Tata Steel tot een fusie zal komen met een ander staalbedrijf. Dit bericht stond vrijdag 23 september 2016 in het Financieele Dagblad (FD).

R&D van Tata Steel behoort tot wereldklasse
De topman geeft aan dat de angst ongegrond is dat er hoogwaardige technologie uit IJmuiden zal verdwijnen. Ook de werkgelegenheid blijft volgens hem behouden. Fischer geeft aan dat de R&D-activiteiten van Tata Steel in IJmuiden tot de wereldklasse behoren. Volgens hem zou het zeer onverstandig zijn als men deze hoogwaardige afdeling zou opheffen op of een andere manier zou kwijtraken. De topman denkt dat het goed mogelijk is dat dat de Nederlandse R&D-activiteiten zullen worden versterkt als er een fusie plaats zal vinden.

Gesprekken met andere staalbedrijven
Op dit moment worden door Tata Steel gesprekken gevoerd met verschillende bedrijven. Tata Steel bespreekt of bepaalde activiteiten kunnen worden samengevoegd met Europese branchegenoten. De Britse activiteiten zijn eerder al verkocht door het staalbedrijf. De ontwikkelingen bij Tata Steel zorgen voor onrust. Tata Steel en ThyssenKrupp lijken serieuze gesprekken te voeren met betrekking tot het fuseren van onderdelen. Het personeel weet niet precies wat de stand van zaken hierover is. Daarom willen de vakbonden CNV en FNV op de hoogte gehouden worden van de fusiegesprekken.

Vakbonden
Aan het einde van de maand september moet door Tata Steel duidelijkheid worden gegeven over de werkgelegenheid voor het personeel bij Tata Steel in IJmuiden. Op 1 oktober lopen namelijk de bestaande afspraken die gemaakt zijn over de werkgelegenheid af. De vakbonden geven aan dat de huidige afspraken voor Tata Steel goed hebben gewerkt. Ook in de toekomst moeten de afspraken goed voor het bedrijf blijven werken. Topman Fischer geeft aan dat er nieuwe afspraken komen. De onderhandelingen over deze afspraken zouden volledig losstaan van de strategische evaluatie van het moederconcern.