Tata Steel gaat honderden miljoenen investeren in staalfabriek IJmuiden vanaf 2016

Tata Steel is een groot staalproductiebedrijf. Het bedrijf heeft onder andere een staalfabriek in de Nederlandse plaats IJmuiden. Hierin gaat het straalbedrijf de komende tijd fors investeren. Dit heeft een woordvoerder van Tata Steel dinsdag 28 juni 2016 bevestigd nadat BNR er eerder een bericht over naar buiten had gebracht.

Er wordt in IJmuiden onder andere een nieuwe continugietmachine geïnstalleerd. Deze machine wordt gebruikt in een continugietproces waardoor op productiematige wijze hoogwaardig staal kan worden geproduceerd. In de staalfabriek van IJmuiden staan op dit moment twee van continugietmachines. Er wordt dus nog een nieuwe machine bijgebouwd. Deze machine moet in de periode 2019-2020 volledig geïnstalleerd en in bedrijf zijn. In juli worden de eerste werkzaamheden voor de bouw verricht.

De nieuwe continugietmachine kan hoogwaardiger staal maken. De machine produceert staal dat dunner en sterker is dan het metaal dat uit een gewone continugietmachine wordt vervaardigd. Door deze speciale machine kan Tata Steel de concurrentie aan gaan met bedrijven die ook plaatstaal produceren voor de autosector. Voor deze sector is het namelijk belangrijk dat er hoogwaardig staal wordt geproduceerd met een enorme sterkte.

Een woordvoerder van Tata Steel merkte op dat het belangrijk is om in deze sector te blijven investeren. Als je dat niet doet dan gaat je marktaandeel verloren. De woordvoerder van het staalbedrijf kon echter niet duidelijk aangeven of de nieuwe machine ook voor extra werkgelegenheid gaat zorgen in de staalsector. Naast de continugietmachine wordt er ook een nieuwe zwaardere haspel in de warmbandwalserij aangebracht. Deze zwaardere haspel moet aan het einde van 2016 operationeel zijn.

Reactie van Technisch Werken
Wereldwijd staat de staalindustrie in 2016 onder druk. De staalprijs is laag en men is in Europa bang dat Chinese bedrijven hun goedkopere staalproducten massaal gaan dumpen. Om dat te voorkomen zullen Europese staalbedrijven hun producten kwalitatief hoogwaardiger moeten maken. Daar zijn investeringen voor nodig. Tata Steel is bereid deze investeringen te doen. Daardoor kan de toekomst van Tata Steel iets zekerder worden. Natuurlijk blijft het een kwestie van vraag en aanbod. De vraag naar staal moet ook toenemen wereldwijd. De machine moet namelijk ook terugverdient worden.