Staalfabriek Tata Steel IJmuiden behaalde 350 miljoen euro winst in 2014

Staalfabriek Tata Steel in IJmuiden heeft in 2014 een winst geboekt van ongeveer 350 miljoen euro. Dit werd maandag 25 mei 2015 gemeld door het Financieele Dagblad. Dit dagblad publiceerde de informatie op basis van interne documenten van Tata Steel. Het Indiase moederbedrijf Tata Steel heeft volgens het artikel in 2014 verlies geleden.

Winstuitkering
Een groot deel van de winst van Tata Steel zal bij de personeelsleden van de fabriek terecht komen. De werknemers die bij het bedrijf werken zien een winstuitkering tegemoet van 9,19 procent volgens RTV Noord-Holland. Het bedrijf Tata Steel IJmuiden heeft meer dan negenduizend werknemers in dienst.

Hogere winst
De redenen en oorzaken die er toe hebben geleid dat Tata Steel meer winst maakt zijn divers. Een belangrijke oorzaak van de hogere winst ligt in de kostenbesparingen die het bedrijf heeft doorgevoerd. Verder heeft Tata Steel nieuwe investeringen gedaan. Zo heeft het bedrijf in de periode van de economische crisis bijna 700 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd. Daarnaast zijn er echter ook banen geschrapt vanaf 2009. Vanaf dat jaar zijn er duizenden banen verdwenen bij Tata Steel IJmuiden. Dit leverde een grote kostenbesparing op maar was voor de werkgelegenheid in die regio zeer ongunstig.

Reactie van Technisch Werken
De economische crisis is voor veel bedrijven het moment geweest om veranderingen door te voeren. Bedrijven die de mogelijkheid hadden om zich aan te passen aan de nieuwe situatie deden dat. Andere bedrijven probeerden zo lang mogelijk ‘het hooft boven water te houden’. De economische crisis heeft bij Tata Steel ook sporen nagelaten. Dat er duizenden banen zijn verdwenen doet natuurlijk pijn. Toch is het noodzakelijk geweest voor het voortbestaan van het bedrijf. In 2014 werd er zoals hierboven is beschreven een behoorlijke winst gemaakt. Er wordt in het artikel echter niet gesproken over een aanzienlijke toename in de vraag naar staal. Juist die toenemende vraag is van groot belang voor de structurele opleving van de economie in de staalsector.