Olie, de belangrijkste grondstof ter wereld

Olie wordt ook weleens het zwarte goud van deze wereld genoemd. Dit is niet geheel onterecht als je ziet hoe belangrijk de rol van olie voor de wereldeconomie is. Elk land verbruikt honderden of zelfs miljoenen vaten olie per dag en de vraag wordt elk jaar groter. Aangezien het hier een fossiele brandstof betreft die niet overal even eenvoudig te verkrijgen is, zijn er al vele oorlogen uitgevochten over olie.

Hoe groot is de vraag naar olie?
Olie is het meest geëxporteerde product ter wereld. In 2014 werden er meer dan 14 miljoen vaten per dag geëxporteerd, bijna een tiende deel van de totale exportmarkt. Het grootste deel hiervan ging naar de Verenigde Staten en daarna is China de grootste afnemer.

Aangezien veel landen hun eigen oliebronnen hebben, is het totale olieverbruik nog vele malen hoger dan de totale export. Afgelopen jaar lag het wereldwijde verbruik op bijna 90 miljoen vaten per dag. Dit is een stijging van 1.5% ten opzichte van het jaar ervoor. Het land met het laagste olieverbruik ter wereld (het eiland Sint Helena) verbruikt nog altijd 100 vaten per dag.

Hoe komt de olieprijs tot stand?
De olieprijs wordt door vele verschillende factoren beïnvloedt, zoals politieke onrust, belasting en accijnzen, de koers van de dollar, oorlog en zelfs veranderingen in het weer. Dit zorgt ervoor dat de brandstofprijzen in verschillende landen erg uiteen kunnen lopen.

Een liter benzine in Noorwegen kost maar liefst €2.25, terwijl je hier in Venezuela maar 1 cent voor betaald. Hiermee is Venezuela verreweg het goedkoopste land om benzine te kopen. Een rol WC papier is in Venezuela zelfs duurder dan een liter benzine. Omdat er een tekort is aan WC papier, worden rollen op de zwarte markt verkocht voor de prijs van 50 liter benzine.

Oorlog om olie
Het belang van olie wordt wel duidelijk door de vele oorlogen die om olie zijn begonnen. Zo heeft Japan in 1941 al eens de oorlog verklaard aan de Verenigde Staten omdat ze de olietoevoer naar het land grotendeels hadden stopgezet.

In het Midden Oosten heeft de grote aanwezigheid van olie ook voor veel onrust gezorgd. Het tragische dieptepunt hiervan is de verspilling van ruim een miljard liter olie tijdens de Golfoorlog in 1991.

Voor terreurorganisatie IS is olie 1 van de drijvende krachten achter hun succes. De ruwe olie die ze verkopen levert ze maandelijks zo’n €45 miljoen op en stelt ze in staat om hun strijd te financieren.

Infographic

Infographic olie en brandstofprijs
Infographic olie en brandstofprijs door Dr Discount.

Bron: Deze tekst en bijbehorende infographic hebben we kunnen publiceren met dank aan dr-discount voor de illustraties. U kunt ons via de contactpagina een e-mail sturen wanneer u ook een handige infographic heeft laten maken en deze op onze website zou willen publiceren.