Smartphoneproducent Fairphone haalt 7 miljoen euro op bij investeerders in 2018

Fairphone is een Nederlandse smartphoneproducent die er op gericht is om smartphones zo eerlijk mogelijk te produceren. Het bedrijf geeft aan dat de onderdelen voor de smartphone zo eerlijk mogelijk worden geproduceerd en dat de smartphone ook eerlijk wordt geassembleerd. Het bedrijf heeft van investeerders in totaal 7 miljoen euro ontvangen. Dit bedrag wil Fairphone gebruiken voor research en development oftewel onderzoek en ontwikkeling van smartphoneproducten. Daarnaast wordt het geld gebruikt om nieuwe markten te betreden voor de producten van het bedrijf. De verkoop van Fairphone wordt ook bevorderd met het geld uit de investeringsronde. Dit heeft het bedrijf op donderdag 13 december bekend gemaakt.

Er zijn verschillende investeerders die gezamenlijk de 7 miljoen bijeen hebben gebracht. Het gaat onder andere om de Stichting DOEN en impactinvesteerdersgroep Pymwymic (Put Your Money Where Your Meaning Is Community). Naast het bedrag van 7 miljoen euro van verschillende investeerders stellen partijen zoals ABN AMRO en het Dutch Good Growth Fund een lening van 13 miljoen euro beschikbaar.

Een groot voordeel van Fairphone is dat steeds meer investeerders zich richten op ethisch verantwoorde producten en diensten. Dat zorgt er voor dat bedrijven die op een eerlijke manier in de markt staan en eerlijke producten verkopen kunnen rekenen op meer investeringen. Dat is een kans voor startups die zich richten op verduurzaming en eerlijke handel / fairtrade.

Het bedrijf Fairphone had eerder in 2018 een crowdfundingcampagne gevoerd. Daarmee had het bedrijf een bedrag van 2,5 miljoen euro van het totaalbedrag weten op te halen. CEO Eva Gouwens geeft aan dat het beoogde bedrag is overtroffen. In een reactie aan de pers geeft ze aan “Hiermee verkeren we in een gelukkige en stabiele positie, waarmee we verder kunnen met onze missie om de elektronica-industrie van binnenuit te veranderen”.