Wat is Fairphone?

Fairphone is een producent van smartphones die gericht is op het ontwikkelen en produceren van zo eerlijk mogelijke smartphones voor de markt. In 2013 werd het bedrijf als startup opgericht door Bas van Abel. Hij was tot oktober dit 2019 de CEO was. Hij is daarna opgevolgd door CEO Eva Gouwens.

De doelstelling die Abel met Fairphone voor ogen heeft gehad met het bedrijf is het ontwikkelen en produceren van telefoon met een lage milieu-impact en goede beloning en goede werkomstandigheden voor de werknemers die de telefoon daadwerkelijk maken. De smartphones die gemaakt worden door Fairphone zijn modulair. Een modulaire telefoon bestaat uit onderdelen die los aangekocht kunnen worden. Dat zorgt er voor dat men alleen het gedeelte hoeft aan te schaffen wat kapot is of om een andere reden vervangen moet worden.

Het uiteindelijke doel van Fairphone is een revolutie in de telefoonbranche. Het bedrijf wil de productieketen van telefoons veranderen. Dit moet eerlijker volgens het bedrijf. Iedereen die aan telefoons werkt moet daarvoor een eerlijk loon krijgen en goede, veilige arbeidsomstandigheden. Dat is bij veel productieketens nog niet het geval. Inmiddels heeft Fairphone twee generaties smartphones gemaakt. Met geld van investeerders wil het bedrijf innovatieve oplossingen ontwikkelen voor smartphones. Daarom gaat veel geld van het bedrijf naar research & development.