Shell is een bedrijf dat sterk afhankelijk is van de olie-industrie. Het bedrijf is omvangrijk en er werken bij Shell in Nederland meer dan 11.000 werknemers. Dit grote personeelsbestand kan echter niet gehandhaafd worden als de olieprijs zo laag blijft als op dit moment het geval is. Shell zou graag in Nederland haar personeelsbestand met 2000 werknemers willen laten krimpen. Daardoor zal waarschijnlijk 15 tot 20 procent van het kantoorpersoneel in Nederland haar baan bij Shell verliezen. Dit werd door bronnen bekend gemaakt bij de krant AD.
Shell heeft echter bekend gemaakt in een officieel bericht dat het aantal ontslagen nergens op gebaseerd is. Een woordvoerster van Shell heeft wel bekend gemaakt dat het olie- en gasconcern een vrijwillige vertrekregeling heeft geopend voor personeel. Dit bericht stond woensdag 20 april 2016 in het AD. Het bedrijf is echter in deze berichtgeving niet inhoudelijk ingegaan op de vorm van de vertrekregeling. wel is de vertrekregeling een onderdeel van een ontslagronde die wereldwijd wordt uitgevoerd. Wereldwijd zouden bij Shell en het onlangs overgenomen Britse BG Group 10.300 banen verdwijnen.
Reactie van Technisch Werken
Shell merkt direct de gevolgen van een lage olieprijs. Daardoor wordt er minder geïnvesteerd in de olie-sector. Het bedrijf heeft door de overname van de Britse BG Group ook een uitdaging om de organisatie zo in te richten dat deze in de toekomst slagvaardig kan concurreren met andere spelers op de oliemarkt. De concurrentie wordt alleen maar harder nu de marges geringer worden. Niet alleen bedrijven vechten om marktaandeel op de oliemarkt. Ook landen zijn hierbij betrokken. De landen die behoren tot de OPEC maar ook landen zoals Rusland en Amerika bijvoorbeeld.
Deze landen hebben ook belangen waar zij zich voor inzetten. Iran wil bijvoorbeeld nog meer olie gaan produceren om haar oude marktaandeel weer in te nemen. Dit was het marktaandeel van voor de economische sancties. Rusland en Saoedi Arabië willen juist een productieplafond vastleggen in een overeenkomst. Deze overeenkomst wordt echter niet door Iran getekend. Zo blijven de politieke spelletjes met betrekking tot olie doorgaan. De toekomst op de oliemarkt is daardoor nauwelijks te voorspellen en dat maakt het lastig ook voor een multinational als Shell om duidelijk een koers uit te stippelen voor de toekomst van dit enorme bedrijf.