Shell gaat wereldwijd 2.200 banen extra schrappen in 2016

Het grote oliebedrijf Royal Dutch Shell is van plan om wereldwijd 2.200 extra banen schrappen. Hierdoor komt het totaal aantal ontslagen voor het bedrijf uit op 12.500. Dit heeft het bedrijf woensdag 25 mei 2016 bekend gemaakt. Door het schrappen van de banen probeert Shell haar kosten te reduceren. De oliemarkt is nog lang niet hersteld van de gedaalde olieprijs eind 2015 en begin 2016. Ook de overname van branchegenoot BG zorgt er voor dat Shell haar kosten moet drukken om concurrerend te blijven.

Volgens de website NU.nl zullen de ontslagen van Shell ook een effect hebben op de werkzaamheden die het bedrijf in Nederland uitvoert. Shell probeert er echter voor te zorgen dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Men probeert met een vrijwillige vertrekregeling werknemers te overtuigen om zelf uit eigen beweging te vertrekken. Gedwongen ontslagen worden echter niet uitgesloten. Aan het begin van 2016 zijn er nog elfduizend werknemers in Nederland in dienst bij Shell.

Reactie van Technisch Werken
Door de lage olieprijzen kunnen veel bedrijven goedkoop aan grondstoffen en brandstoffen komen. Er zijn echter ook bedrijven zoals Shell die in moeilijkheden komen bij een lage oliewaarde. De waarde van hun producten wordt dan ook lager. Er is sprake van een overaanbod van olie op de markt. Shell hoeft minder te investeren in het winnen van extra olie. Dit zijn echter wel de kernactiviteiten van Shell. Geen wonder dat er mensen noodgedwongen moeten worden ontslagen. Dat zorgt er wel voor dat een groep mensen moeilijk aan het werk komt want overal in de olie en gas industrie gaat het moeizaam.