SER: blijf langer thuiswerken en pas werktijden aan om problemen in openbaar vervoer te voorkomen in 2020

Nu veel maatregelen tijdens de coronacrisis zijn versoepeld lijkt Nederland in een snel tempo weer in beweging te komen. Bedrijven laten hun werknemers weer massaal naar hun vestigingen komen en het verkeer over de wegen neemt weer toe. Deze ontwikkelingen gebeuren met een behoorlijke snelheid en de kans is groot dat er nieuwe zullen ontstaan. Er wordt verwacht dat het openbaar vervoer in de knel komt als de coronamaatregelen verder worden versoepeld en mensen massaal gebruik gaan maken van bussen, treinen en trams.

Overbelasting openbaar vervoer voorkomen

Daar is het openbaar vervoer op dit moment nog niet op berekend. Bovendien moeten mensen in het openbaar vervoer ook de coronaregels naleven. Zou moet daar ook de anderhalvemeterafspraak worden nageleefd. Dat zorgt voor minder beschikbare plekken in bussen, treinen en andere vormen van openbaar vervoer. Als er toch veel mensen verplaatst moeten worden met deze voertuigen kunnen stressvolle en problematische situaties ontstaan.

Aangepaste werktijden

Om die reden heeft een werkgroep van de Sociaal Economische Raad (SER) aan het kabinet het advies uitgebracht om mensen langer thuis te laten werken en eventueel met de fiets naar het werk te laten komen. Indien het mogelijk is moet men arbeidstijden aanpassen van werknemers om piekmomenten in het openbaar vervoer te voorkomen. Ook zouden door de aangepaste arbeidstijden ook de tijden van de kinderopvang moeten worden gespreid. Ook onderwijs via internet wordt geadviseerd door de werkgroep. Alles is er op gericht om te voorkomen dat teveel mensen zich in een te korte tijd willen verplaatsen via het openbaar vervoer.