Duitsland brengt BTW omlaag tot eind 2020 vanwege economische impact coronacrisis

De Duitse regeringscoalitie heeft besloten dat een nieuw pakket aan maatregelen noodzakelijk is om de Duitse economie te beschermen tegen de negatieve effecten van de coronacrisis. In een pakket maatregelen zijn verschillende afspraken vastgelegd met een totale waarde van 130 miljard euro. Een belangrijke maatregel is de reductie van de btw door de Duitse regering. Deze btw-reductie duurt tot het einde van 2020. Daarnaast krijgen families meer geld en bedrijven een belastingverlichting.

Daarnaast kunnen gemeentes in Duitsland vanuit de landelijke overheid ook meer steun ontvangen. Er komen hogere subsidies voor mensen die een elektrische auto willen gaan kopen. De CDU en SPD hebben ook besloten om geen aankoopsubsidie voor auto’s die op benzine of diesel rijden in te stellen. ook voor hele zuinige diesels en benzinevoertuigen komen geen aankoopsubsidies. Zo wil Duitsland volledig aansturen op het zo goedkoop mogelijk maken van elektrisch rijden.

Het is niet de eerste maatregel die Duitsland neemt om de economische crisis ten gevolge van de coronacrisis te beteugelen. Zo had Duitsland eerder al een pakket aan maatregelen voor meer dan 1,2 biljoen euro om de economie van Duitsland te steunen. Dat bedrag is 1200 miljard euro en is een extreem forse investering ook ten opzichte van andere landen in Europa.