IMF: laatste weken van februari 2020 cruciaal voor inschatting economische impact van coronavirus

De komende twee weken zal duidelijk worden wat precies het effect is van het coronavirus op de economie. De economische gevolgen van het virus zijn op dit moment al merkbaar maar het effect op de economie kan nog groter worden. Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Kristalina Georgieva heeft aan de zakenzender CNBC bekend gemaakt dat de komende weken duidelijk zal worden of de fabrieken in China weer volledig zullen draaien.

Door het coronavirus is de productie van verschillende fabrieken in China tijdelijk stopgezet. Daardoor worden onder andere minder auto’s geproduceerd. De fabrieken die auto’s produceren zijn bovendien afhankelijk van fabrieken waar onderdelen worden gemaakt. Ook die fabrieken hebben productievertraging opgelopen. Dit heeft allemaal effect op de economie van China. Na de nieuwjaarsvakantie worden veel fabrieken weer opgestart.
Echter is dat ook een situatie waarin de meeste risico’s ontstaan. Arbeiders uit verschillende regio’s komen dan bij elkaar waardoor het coronavirus zich verder kan verspreiden. In totaal zijn nu over de hele wereld 67.000 mensen besmet met het virus. Ten gevolge van het virus zijn al 1.523 mensen overleden. Het grootste deel van de patiënten woont in China en wordt daar verpleegd.